Eindigt uw hypotheekrenteaftrek ook over 10 jaar?

De hypotheekrente die u betaalt, mag u sinds 2001 nog maar 30 jaar aftrekken. Dit betekent dat deze aftrekpost over 10 jaar verdwijnt voor een grote groep huiseigenaren.

Renteaftrek

Had u al eerder dan 2001 een hypotheek? Deze jaren tellen niet mee voor deze regeling van de overheid. Vanaf 2001 is de 30-jarige hypotheekrente aftrek ingegaan. Hierdoor vervalt voor veel huiseigenaren de hypotheekrenteaftrek over 10 jaar. Dat lijkt nu nog heel lang te duren. Maar het is goed om hierbij stil te staan. Vooral als u (gedeeltelijk) een aflossingsvrije hypotheek heeft. En als u over 10 jaar geen (veel) hogere netto woonlasten wilt. Er is geen kant-en-klare oplossing voor het wegvallen van de hypotheekrenteaftrek. Maar in de meeste gevallen kunt u zelf actie ondernemen, al dan niet met hulp van onze adviseurs. Wij helpen u graag met uw toekomstige hypotheeksituatie en waar nodig aanpassingen te doen. Bijvoorbeeld door extra af te lossen of op een andere manier te sparen. Wilt u hierover vrijblijvend meer informatie? Meld u zich aan voor een adviesgesprek

Gratis oriëntatiegesprek?

Wil je inzicht in jouw hypotheekmogelijkheden? Meld je aan voor een gratis en vrijblijvend hypotheekgesprek met onze hypotheekadviseur. Binnen een half uur weet je waar je aan toe bent.

Laatste blogs

Een hypotheek afsluiten dankzij de seniorenregeling

Voor huizenkopers vanaf ongeveer 57 jaar is het lastiger om een hypotheek af te sluiten. Dat komt doordat geldverstrekkers in dat geval ook het pensioeninkomen mee moeten rekenen bij het berekenen van de maximale hypotheek op basis van het inkomen. Dankzij de seniorenregeling zijn er ruime mogelijkheden voor senioren die hun huidige koopwoning inruilen voor een goedkopere woning (doorstromers).

Wat gebeurt er met je hypotheek als je overlijdt?

Vroeger was het verplicht om bij je hypotheek een overlijdensrisicoverzekering te sluiten. Tegenwoordig is deze verplichting er niet meer en zie je dat een ORV minder wordt gesloten. Daarom is het belangrijk om goed in kaart te brengen wat er gebeurt bij overlijden.

Ontbindende voorwaarden achterwege laten?

Als je een huis koopt, is het verstandig om na te denken over ontbindende voorwaarden. De ontbindende voorwaarden vormen een belangrijk onderdeel van het bod op een huis. Ze geven je de mogelijkheid om de koop kosteloos te annuleren. Dit is van groot belang als je nog niet weet of je de hypotheek rond kunt krijgen. 

Hypotheekrenteaftrek: hoe zit het nou precies?

Om het aantrekkelijk te maken om een huis te kopen, mag je in Nederland jaarlijks het bedrag dat je aan hypotheekrente betaalt, aftrekken van de belasting. De wetten rondom de hypotheekrenteaftrek zijn de laatste 20 jaar vaak gewijzigd. Hierdoor wordt het steeds lastiger te bepalen hoeveel belastingvoordeel je ontvangt gedurende de looptijd van je hypotheek.