Bedrijfspand met asbestdak verzekeren? Hier moet je rekening mee houden

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Monique van Rijn 

Asbestdak verzekeren

Dat asbest gevaarlijk is voor de gezondheid en het milieu, is algemeen bekend. Vooral vlak na de Tweede Wereldoorlog werd het veel verwerkt in woningen en gebouwen. Sinds 1994 mag dat niet meer. De regering wilde asbestdaken vanaf 2024 zelfs volledig verbieden, maar dat verbod is uitgesteld. Veel verzekeraars pasten hun voorwaarden daar echter al op aan: jaarlijks daalt de vergoeding die je krijgt voor je beschadigde asbestdak. En vanaf 1 januari 2024 krijg je schade aan je asbestdak bij de meeste verzekeraars helemaal niet meer vergoed.

Ben je ondernemer en van plan een bedrijfspand met een asbestdak te kopen? Of ben je eigenaar van een bedrijfspand met een asbestdak? In dit artikel vertellen risicodeskundige/schade-expert Alexander Khoenkhoen en risicodeskundige/schade-expert Mark Bakker over de risico’s van asbestdaken en hoe je jouw bedrijfspand met asbestdak het best kunt verzekeren.

Hoe ouder een asbestdak hoe groter het risico op schade

Alexander Khoenkhoen: ‘De jongste asbestdaken dateren uit 1993, en zijn dus toch al minstens zo’n 30 jaar oud. Hoe ouder een asbesthoudend dak is, hoe meer deze slijt en hoe makkelijker het asbestvezels loslaat. Is het asbesthoudend dak ook nog eens sterk bemost, dan kunnen bij een stevige regenbui heel gemakkelijk asbestdeeltjes samen met het mos loskomen. Bij brand in een gebouw met een asbesthoudend dak, kunnen asbestdeeltjes over een groot gebied verspreid raken. De kosten van het opruimen daarvan zijn vaak aanzienlijk.’  

Mark Bakker vult aan: ‘Het risico op gevolgschade bij een asbestdak is een stuk hoger dan bij andere dakbedekking. Maar ook het herstellen van een schade aan het dak zelf brengt meer risico met zich mee. Want als dat niet met de nodige zorgvuldigheid wordt gedaan, kunnen er nog meer asbestvezels loskomen. Met alle gevolgen van dien voor de gezondheid en het milieu. Bij een reparatie van een schade aan een asbestdak van een bedrijfspand ben je daarom gebonden aan allerlei regels. En zo’n reparatie moet altijd worden uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf.’

Opruimingskosten en milieuschadeverzekering

Schade aan je asbestdak is dus tot 2024 verzekerd op je gebouwenverzekering. Echter jaarlijks daalt de vergoeding per m2. Na 2024 wordt geen vergoeding meer gegeven voor schade aan dat asbest dak. Dat geldt niet voor de opruimkosten. Alexander verduidelijkt: ‘Opruimingskosten kan je aanvullend verzekeren met een Opruimingskostenverzekering . Hoe hoog de kosten van asbestopruiming zijn, is afhankelijk van veel factoren: de grootte van het pand en dus het dak, de ligging – in een stadscentrum is het ingewikkelder opruimen dan ergens op het platteland. Het verzekerd bedrag wordt daarop afgestemd. Het verwijderen van vervuilde grond of water valt niet onder de een opruimingskostenverzekering. Deze saneringskosten kun je verzekeren met een Milieuschadeverzekering. Maar, ook al kun je deze risico’s verzekeren, je asbestdak laten vervangen als het nog in goede staat is, is natuurlijk het beste. Je wilt toch überhaupt geen vervuiling door asbest op je erf of die van een ander.’

In welke branche je ook werkzaam bent, als ondernemer komt er veel op je af. Er zijn veel zaken waar je rekening mee moet houden en waarvan je op de hoogte moet blijven. Tijd om  verzekeringen weer eens door te nemen, is er vaak niet. Daarom staan wij voor je klaar.

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

Tijdens het (telefonische) adviesgesprek bekijken we of je nog goed verzekerd bent, of je niet oververzekerd bent en of jouw verzekeringen nog passen bij je situatie. Hiermee voorkom je dat je betaalt voor risico’s die wellicht nu niet van toepassing zijn.

Interesse? Maak dan een afspraak voor een persoonlijk adviesgesprek met één van onze zakelijke adviseurs. Zij helpen je graag, en belangrijker nog: zij denken met je mee.

Voor het maken van een afspraak kan je contact met ons opnemen via telefoonnummer 072 502 45 10, of je kan je aanmelden via onderstaand formulier. Onze adviseurs nemen dan contact met je op om een afspraak in te plannen.

Ja, ik maak graag een (telefonische) afspraak met een zakelijk adviseur van Univé

  • Hidden
  • Hidden

Laatste blogs

Aansprakelijkheid is niet 100% te verzekeren

Als ondernemer koop je goederen en diensten in en lever je die ook zelf. Daarvoor heb je overeenkomsten afgesloten met leveranciers en afnemers. In de algemene voorwaarden die deel uit kunnen maken van zo’n overeenkomst, is vaak een beperking van de aansprakelijkheid opgenomen. Waarom is dat? En waarom zou je zelf de aansprakelijkheid beperken?

‘Univé Noord-Holland heeft vanaf dag één gezegd dat we het gingen redden’

15.000 vierkante meter in vuur en vlam. Het overkwam Jan Langedijk Bloembollen BV, een exportbedrijf gespecialiseerd in bloembollen. Maar ondanks deze enorme tegenslag wisten de broers Peter en Arjan, samen met hun vader Jan, het bedrijf weer op te bouwen. Vandaag de dag is het West-Friese familiebedrijf nog steeds een gezonde onderneming met een veelbelovende toekomst.

‘Met vervroegd pensioen? Welnee, mijn werk is veel te leuk’

“Met vervroegd pensioen? Welnee, mijn werk is veel te leuk!” Met meer dan 25 jaar ervaring geniet de 63-jarige professional nog steeds van zijn werk. Van het adviseren van agrariërs tot het ontzorgen van mkb’ers. Jan houdt van de diversiteit en het persoonlijke contact. Of het nu om een melkveehouderij of een PVC-vloerenondernemer gaat, Jan staat altijd klaar om te adviseren en te ontzorgen.

Hoe zit het ook alweer met de verplichte elektrakeuringen?

Een regelmatige keuring van de elektra op het boerenbedrijf is een voorwaarde om je tegen brand te verzekeren. Maar er zijn meerdere keuringen. Waarin verschillen ze en welke is van toepassing voor jouw bedrijf? En hoe regel je dat de keuringen op tijd plaatsvinden?

CharlieMary: ‘Ons merk is ons communicatiemiddel’

Charlotte van Waes en Marieke Vinck zijn de drijvende krachten achter het merk CharlieMary. Met liefde en zorg hebben zij een betekenisvol merk gecreëerd, waarbij elk kledingstuk een uniek verhaal vertelt. Met hun circulaire modecollectie laten zij respect voor het milieu en de ambacht centraal staan. Wat zijn wij trots dat wij deze ondernemers en hun prachtige visie op duurzame mode mogen ondersteunen.