Geld over? Sparen, aflossen of investeren in duurzaamheid?

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Ellen Basjes

Geld. Een onderwerp waar veel over gepraat wordt. De een heeft altijd te weinig en de ander weet niet hoe op te maken. Iedereen heeft dan ook andere wensen en behoeften. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om met geld om te gaan. Menno Ligthart is Financieel Planner en Erkend Hypotheekadviseur bij Univé. Hij vertelt wat slim is om te doen voor als je ‘geld over’ hebt.

Vraag naar hypotheek toegenomen

De actieve woningmarkt zorgt ervoor dat de vraag naar hypotheken is toegenomen. Menno: ‘Een combinatie van: lage rentestand, overwaarde huidige woning en spaargeld maakt dat men veelal in een duurder huis kan wonen maar niet altijd meer gaat betalen. Aan de andere kant zien wij dat de markt aan het opdrogen is. Er is een woningtekort, mensen komen er lastig tussen en er is veel concurrentie. Voor veel mensen is dit een reden om hun woonwensen nogmaals in kaart te brengen en een verbouwing te overwegen. Voor ingrijpende verbouwingen is het mogelijk om een hypotheek af te sluiten of de bestaande hypotheek onderhands te verhogen.’

Altijd mensen met geld ‘over’

Menno werkt ruim zestien jaar bij Univé. Los van de verhitte woningmarkt is er eigenlijk geen verschil met de huidige situatie en een paar jaar terug. Menno vertelt: ‘Er zijn altijd mensen die ‘geld over’ hebben. We merken wel dat de vraag naar het aflossen van hypotheekschulden is toegenomen. Men lijkt zich bewuster van de (financiële) mogelijkheden. Het verlagen van de maandlasten of het inkorten van de looptijd kan aantrekkelijk zijn. Wij adviseren graag over de mogelijkheden.’

Wanneer aflossen

Menno vervolgt: ‘Aflossen is alleen een optie als er permanent écht geld over is. Wanneer er een investering op de planning staat zoals een nieuwe auto of het verduurzamen van de woning, adviseren wij om het geld op de spaarrekening te laten staan en dan te gebruiken. Wij hanteren hiervoor de richtlijnen van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting). Zij adviseren over de huishoudportemonnee van consumenten. Dit zijn adviezen. Iedere persoonlijke situatie is anders. Daar houden wij rekening mee.’

Woning verduurzamen of kleine verbouwingen

‘Als iemand de wens heeft om een woning te verduurzamen (zonnepanelen) of kleine cosmetische ingrepen te doen zoals een nieuwe vloer of de aanschaf van een HR ketel, adviseren wij om dit van het eigen geld te doen. Het afsluiten van een lening hiervoor is vaak erg prijzig vanwege de advieskosten. Wanneer het een onderdeel is van een grotere verbouwing, is het wel interessant om mee te financieren. Onze norm is ook: Doe kleine verbouwingen vanuit spaargeld of een andere leenvorm. Bijvoorbeeld vanuit de overheid, vaak is dit voordeliger. Denk hierbij aan het SVN, Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Op de website staat overzichtelijk per woongebied welke faciliteiten worden aangeboden en voor welke gemeenten,’ vertelt Menno verder. ‘Duurzaamheid is vaak niet direct terug te verdienen. Daarom is het bij een dergelijke investering goed om te realiseren dat het ook draait om comfortabel wonen. Hierbij noem ik graag het voorbeeld van isoleren. Dit levert direct wooncomfort op. En is ook nog eens positief voor het energielabel, mocht je ooit weer gaan verhuizen.’

Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Meld je aan voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek met onze hypotheekadviseur.

Laatste blogs

Adviseur aan het woord: Erik Kruijer

Ontmoet Erik Kruijer, een nuchtere Noord-Hollander en Buitendienstadviseur mkb bij Univé Noord-Holland. Al 10 jaar adviseert Erik mkb-ondernemers over verzekeringen en risicobeheer. Van dynamische Amsterdamse bedrijven tot het belang van cyberbeveiliging, Erik is er om zijn klanten bij te staan. Benieuwd naar zijn no-nonsense aanpak? Lees verder en ontdek zijn verhalen en advies.

Onder de Wester heeft mijn hart gestolen

Dan ben je pas 25 jaar, maar wel ‘al’ eigenaar van een restaurant. Af en toe knijpt Nienke Snel zichzelf ook even in de arm, want zij mag zichzelf toch echt restauranthouder noemen. In tien jaar tijd transformeert ze van hulp in de spoelkeuken tot eigenaar. Het is geen standaard verhaal van ‘mazzel’ of ‘in de familie’, wél van passie, hard werken en steeds meer zelfvertrouwen kweken.

Waarvoor heb jij je koeien verzekerd?

Waarschijnlijk is jouw belangrijkste kapitaal je melkveestapel. Toch wordt dit kapitaal vaak overgeslagen om volledig te verzekeren. Hoge premie is de voornaamste reden om koeien niet te verzekeren voor ziekte en ongevallen. Maar hoe groot is de schade wanneer je bedrijf getroffen wordt door een ziekte-uitbraak? We geven je een voorbeeld in ons blog.

Adviseur aan het woord: Michel de Kuyper

Al vijftien jaar werkt Michel bij Univé Noord-Holland en hij geniet nog steeds van zijn werk. Of het nu gaat om een klusbedrijf, personal trainer of een Toko-eigenaar, in zijn rol als Adviseur Bedrijven helpt hij gepassioneerde ondernemers met het vinden van de juiste verzekeringen.

Je klant annuleert de opdracht, kan dat zomaar?

Tijdens het voorbereidingsgesprek had je een goede klik. Je voorstel werd daarna met veel enthousiasme ontvangen en nu is de opdracht binnen. Een mooie klus, met flink wat uren en ook nog eens tegen een net tarief. Maar net voordat je aan de slag gaat, annuleert je klant de opdracht. Sta je dan met lege handen?