Door de pilot Duurhuur toch een huis kopen?

Huurders die in staat zijn om maandelijks een hoge huur te betalen, kunnen mogelijk beter een huis kopen. Toch lukt dit vaak niet door strenge hypotheeknormen. Door de pilot Duurhuur, gestart in 2022, is het voor ervaren huurders met een hoge huur mogelijk om toch te kopen. Wat houdt de pilot Duurhuur in?

Potentiële kopers van huizen die het niet lukt om de benodigde hypotheek af te sluiten, moeten wel kiezen voor het huren van een huis. De groep die niet voor een sociale huurwoning in aanmerking komt of last heeft van lange wachtlijsten voor sociale huur, moet wel kiezen voor een huurwoning in de vrije sector. Het tekort aan woonruimte heeft ook invloed op de huurprijzen in deze sector. Huurders krijgen steeds hogere huren te betalen. Huurders die bewezen hebben dat ze een hoge huur iedere maand kunnen betalen, krijgen in de pilot Duurhuur mogelijk toch de kans om te kopen.

Wat houdt de pilot Duurhuur in?

Er zijn ongeveer 574.000 duurhuurders in Nederland. Van deze huurders betaalt 61% meer dan 33% van hun netto-inkomen aan huur. Door het kopen kunnen ze de maandlasten vaak verlagen. Als deze duurhuurders niet in aanmerking komen voor een hypotheek met lagere of vergelijkbare maandlasten, kunnen ze meedoen aan de pilot. Het is een initiatief van een aantal geldverstrekkers en Vereniging Eigen Huis en NHG. De deelnemers aan het project krijgen een maatoplossing om op deze manier toch te kunnen kopen. Uiteraard moet het kopen financieel wel verantwoord zijn.

Wat zijn de voorwaarden om mee te doen aan Duurhuur?

Je moet aantonen dat je al minimaal drie jaar een hoge huur betaalt. Deze lasten betaal je met je maandelijkse inkomsten, zonder dat het bijvoorbeeld ten koste gaat van je spaargeld. Ook mag je geen schulden hebben opgebouwd door de hoge huur. Je moet een stabiel inkomen hebben en er wordt gekeken of je huur niet voor achterstanden heeft gezorgd. De pilot duurt een aantal jaren of tot er 1.000 hypotheken zijn verstrekt.

Een dure hypotheeklast is niet hetzelfde als een hoge huur

Er is een belangrijk verschil tussen de maandlasten van een huurwoning en van een koopwoning. Bij een daling van je inkomen, kun je een te dure huurwoning opzeggen. Met een koopwoning moet je het huis verkopen als de maandlasten te hoog zijn. Door dalende huizenprijzen kan er een probleem ontstaan. Zodra de hypotheekschuld hoger is dan de verkoopwaarde, kun je het huis niet meer verkopen zonder er een schuld aan over te houden. Zorg dus wel voor een goed onderbouwd advies van de hypotheekadviseur van Univé, voordat je aan de pilot mee gaat doen.

Hoe kun je meedoen aan de pilot Duurhuur?

Onze hypotheekadviseurs kunnen jou daarbij helpen. Je kunt namelijk bij ons terecht voor onafhankelijk hypotheekadvies en het project loopt via de onafhankelijke adviseurs. Onze hypotheekadviseurs kunnen in het gratis oriëntatiegesprek al beoordelen of je voor de pilot in aanmerking komt. Daarnaast helpen we jou ook aan de beste hypotheek tegen de laagst mogelijke hypotheekrente.

Gratis oriëntatiegesprek?

Wil je inzicht in jouw hypotheekmogelijkheden? Meld je aan voor een gratis en vrijblijvend hypotheekgesprek met onze hypotheekadviseur. Binnen een half uur weet je waar je aan toe bent.

Laatste blogs

Meeneemregeling: je lage hypotheekrente meenemen naar je nieuwe huis

Heb je verhuisplannen en nog een lage hypotheekrente in je huidige hypotheek? Het kan interessant zijn om jouw hypotheekrente mee te nemen naar de volgende koopwoning. Niet altijd is het mogelijk, maar het is zeker het uitzoeken waard.

Blog: hypotheek voor de verhuur van je woning

Een tweede huis kopen voor de verhuur kan interessant zijn. Er gelden wel andere regels voor het financieren van een tweede woning. Je moet bijvoorbeeld een deel van de koopsom met eigen geld financieren. En de betaalde hypotheekrente is niet aftrekbaar. De overwaarde in het tweede huis wordt ook als vermogen gezien. Het kopen van een huis voor de verhuur zorgt voor andere risico’s en vraagt om andere financiële oplossingen.

Blog: einde rentevast periode in zicht

Bereikt jouw hypotheek de komende maanden de einddatum van je rentevast periode? Je hoeft in principe niets te doen, want je bank stuurt je op tijd een voorstel. Toch kun je beter wel alvast in actie komen. Het einde van de rentevast periode biedt namelijk ook kansen.

Een hypotheek regelen als ondernemer (zzp’er)

Ondernemers, waaronder zzp’ers, hebben vaak een flexibel inkomen. Daarom stellen geldgevers aanvullende eisen bij het aanvragen van een hypotheek. Maar laat je je hier niet door weerhouden. Ook aan ondernemers willen banken graag hypotheken verstrekken.
Wkb

Hypotheekadvies: je woning verbouwen en verduurzamen

Mensen kiezen er steeds vaker voor om hun eigen woning een grondige opknapbeurt te geven en ook meteen energiezuiniger te maken’ aldus Erkend Hypotheekadviseur en Financieel Planner Menno Ligthart. Door de hoge energieprijzen is het duurzamer maken van je huis zeer interessant geworden. Door de overwaarde op je woning is het mogelijk om hiervoor een tweede hypotheek af te sluiten.