Door de pilot Duurhuur toch een huis kopen?

Huurders die in staat zijn om maandelijks een hoge huur te betalen, kunnen mogelijk beter een huis kopen. Toch lukt dit vaak niet door strenge hypotheeknormen. Door de pilot Duurhuur, gestart in 2022, is het voor ervaren huurders met een hoge huur mogelijk om toch te kopen. Wat houdt de pilot Duurhuur in?

Potentiële kopers van huizen die het niet lukt om de benodigde hypotheek af te sluiten, moeten wel kiezen voor het huren van een huis. De groep die niet voor een sociale huurwoning in aanmerking komt of last heeft van lange wachtlijsten voor sociale huur, moet wel kiezen voor een huurwoning in de vrije sector. Het tekort aan woonruimte heeft ook invloed op de huurprijzen in deze sector. Huurders krijgen steeds hogere huren te betalen. Huurders die bewezen hebben dat ze een hoge huur iedere maand kunnen betalen, krijgen in de pilot Duurhuur mogelijk toch de kans om te kopen.

Wat houdt de pilot Duurhuur in?

Er zijn ongeveer 574.000 duurhuurders in Nederland. Van deze huurders betaalt 61% meer dan 33% van hun netto-inkomen aan huur. Door het kopen kunnen ze de maandlasten vaak verlagen. Als deze duurhuurders niet in aanmerking komen voor een hypotheek met lagere of vergelijkbare maandlasten, kunnen ze meedoen aan de pilot. Het is een initiatief van een aantal geldverstrekkers en Vereniging Eigen Huis en NHG. De deelnemers aan het project krijgen een maatoplossing om op deze manier toch te kunnen kopen. Uiteraard moet het kopen financieel wel verantwoord zijn.

Wat zijn de voorwaarden om mee te doen aan Duurhuur?

Je moet aantonen dat je al minimaal drie jaar een hoge huur betaalt. Deze lasten betaal je met je maandelijkse inkomsten, zonder dat het bijvoorbeeld ten koste gaat van je spaargeld. Ook mag je geen schulden hebben opgebouwd door de hoge huur. Je moet een stabiel inkomen hebben en er wordt gekeken of je huur niet voor achterstanden heeft gezorgd. De pilot duurt een aantal jaren of tot er 1.000 hypotheken zijn verstrekt.

Een dure hypotheeklast is niet hetzelfde als een hoge huur

Er is een belangrijk verschil tussen de maandlasten van een huurwoning en van een koopwoning. Bij een daling van je inkomen, kun je een te dure huurwoning opzeggen. Met een koopwoning moet je het huis verkopen als de maandlasten te hoog zijn. Door dalende huizenprijzen kan er een probleem ontstaan. Zodra de hypotheekschuld hoger is dan de verkoopwaarde, kun je het huis niet meer verkopen zonder er een schuld aan over te houden. Zorg dus wel voor een goed onderbouwd advies van de hypotheekadviseur van Univé, voordat je aan de pilot mee gaat doen.

Hoe kun je meedoen aan de pilot Duurhuur?

Onze hypotheekadviseurs kunnen jou daarbij helpen. Je kunt namelijk bij ons terecht voor onafhankelijk hypotheekadvies en het project loopt via de onafhankelijke adviseurs. Onze hypotheekadviseurs kunnen in het gratis oriëntatiegesprek al beoordelen of je voor de pilot in aanmerking komt. Daarnaast helpen we jou ook aan de beste hypotheek tegen de laagst mogelijke hypotheekrente.

Gratis oriëntatiegesprek?

Wil je inzicht in jouw hypotheekmogelijkheden? Meld je aan voor een gratis en vrijblijvend hypotheekgesprek met onze hypotheekadviseur. Binnen een half uur weet je waar je aan toe bent.

Laatste blogs

Meer lenen voor energiezuiniger wonen

Door de hoge energieprijzen is het duurzamer maken van je huis zeer interessant geworden. Je verdient je investering namelijk sneller weer terug. Als je het geld ervoor even niet hebt liggen, kun je een extra hypotheek op je huis nemen of bijvoorbeeld een lening bij de gemeente aanvragen. De truc is meer op energie te besparen dan je aan extra hypotheeklasten betaalt.

Een hypotheek afsluiten dankzij de seniorenregeling

Voor huizenkopers vanaf ongeveer 57 jaar is het lastiger om een hypotheek af te sluiten. Dat komt doordat geldverstrekkers in dat geval ook het pensioeninkomen mee moeten rekenen bij het berekenen van de maximale hypotheek op basis van het inkomen. Dankzij de seniorenregeling zijn er ruime mogelijkheden voor senioren die hun huidige koopwoning inruilen voor een goedkopere woning (doorstromers).

Wat gebeurt er met je hypotheek als je overlijdt?

Vroeger was het verplicht om bij je hypotheek een overlijdensrisicoverzekering te sluiten. Tegenwoordig is deze verplichting er niet meer en zie je dat een ORV minder wordt gesloten. Daarom is het belangrijk om goed in kaart te brengen wat er gebeurt bij overlijden.

Ontbindende voorwaarden achterwege laten?

Als je een huis koopt, is het verstandig om na te denken over ontbindende voorwaarden. De ontbindende voorwaarden vormen een belangrijk onderdeel van het bod op een huis. Ze geven je de mogelijkheid om de koop kosteloos te annuleren. Dit is van groot belang als je nog niet weet of je de hypotheek rond kunt krijgen. 

Hypotheekrenteaftrek: hoe zit het nou precies?

Om het aantrekkelijk te maken om een huis te kopen, mag je in Nederland jaarlijks het bedrag dat je aan hypotheekrente betaalt, aftrekken van de belasting. De wetten rondom de hypotheekrenteaftrek zijn de laatste 20 jaar vaak gewijzigd. Hierdoor wordt het steeds lastiger te bepalen hoeveel belastingvoordeel je ontvangt gedurende de looptijd van je hypotheek.

Je woning verbouwen en verduurzamen?

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Univé

‘We zien het veel in de markt. Een andere woning kopen is niet zo eenvoudig. Mensen kiezen ervoor om hun eigen woning een grondige opknapbeurt te geven en ook meteen energiezuiniger te maken’ aldus Erkend Hypotheekadviseur en Financieel Planner Menno Ligthart. Door de hoge energieprijzen is het duurzamer maken van je huis zeer interessant geworden. Je verdient je investering namelijk sneller weer terug. De truc is meer op energie te besparen dan je aan extra hypotheeklasten betaalt.

Overwaarde op je woning

De meeste woningbezitters hebben overwaarde op hun woning, waardoor je een tweede hypotheek kunt nemen en daarmee de kosten van de verbouwing kunt financieren. Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van een nieuwe keuken of badkamer. Of het vervangen van enkel glas door nieuwe kunststofkozijnen met HR++ glas en bijvoorbeeld zonnepanelen.

Gratis hypotheekgesprek bij Univé

Heb jij ook interesse om je woning te verbouwen en energiezuiniger te maken? Dan is het handig om te weten wat jouw hypotheekmogelijkheden zijn. Kies voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek. Onze hypotheekadviseur laat zien wat er mogelijk is, hij geeft een schatting van je nieuwe maandlasten en vertelt wat je verder van ons kunt verwachten.

Onafhankelijk hypotheekadvies

Univé is een coöperatie zonder winstoogmerk. Wij werken samen met gerenommeerde geldverstrekkers, zodat jij het beste aanbod krijgt. Een goed hypotheekadvies is meer dan een zoektocht naar de laagste maandlasten. Zo kijken wij ook naar de impact bij onverwachte gebeurtenissen. Wij nemen de tijd voor je om het traject goed te begeleiden en uit te leggen, zodat jij de juiste keuzes kunt maken.