Een hypotheek afsluiten dankzij de seniorenregeling

Voor huizenkopers vanaf ongeveer 57 jaar is het lastiger om een hypotheek af te sluiten. Dat komt doordat geldverstrekkers in dat geval ook het pensioeninkomen mee moeten rekenen bij het berekenen van de maximale hypotheek op basis van het inkomen. Dankzij de seniorenregeling zijn er ruime mogelijkheden voor senioren die hun huidige koopwoning inruilen voor een goedkopere woning (doorstromers). Wat zijn de voorwaarden?

Voor huizenbezitters die minder dan 10 jaar van de pensioenleeftijd zijn verwijderd, kan het kopen van een ander huis lastig zijn. Zelfs als er een duurdere woning wordt verkocht en een goedkopere weer wordt teruggekocht. Om te voorkomen dat senioren vast komen te zitten op de huizenmarkt, is de seniorenregeling geïntroduceerd. Hierdoor is het kopen van een ander huis nu eenvoudiger voor senioren.

Het pensioeninkomen kan het kopen van een huis onmogelijk maken

Geldverstrekkers moeten zich bij het verstrekken van hypotheken houden aan gestelde richtlijnen. De Rijksoverheid stelt op basis van advies van het Nibud de hypotheeknormen vast. Hierin staat onder andere ook welk deel van het inkomen bestemd mag zijn voor woonlasten. Ook is vastgelegd dat voor huizenkopers die minder dan 10 jaren verwijderd zijn van de AOW-leeftijd, het pensioeninkomen mee moet worden genomen bij bijvoorbeeld het berekenen van de maximale hypotheek.

Door de seniorenregeling krijgen geldverstrekkers meer mogelijkheden om toch een hypotheek te verstrekken aan senioren die volgens de richtlijnen eigenlijk niet voldoen aan de voorwaarden.

Wat houdt de seniorenregeling in?

De seniorenregeling staat ook wel bekend als de senioren verhuisregeling. Binnen deze regeling wordt er anders getoetst bij het aanvragen van een hypotheek, waardoor veel doorstromers toch de kans krijgen om de volgende stap in de wooncarrière te zetten. In de regeling wordt er gelet op de werkelijke hypotheeklasten in plaats van de fictieve lasten gebaseerd op rente en aflossingen. Door het op deze manier leveren van maatwerk, is er meer mogelijk.

Voorwaarden om gebruik te maken van de seniorenregeling:

  • Je gaat binnen tien jaar met pensioen of je bent al gepensioneerd
  • De nieuwe bruto hypotheeklasten zijn niet hoger dan de lasten van de oude woning
  • Je bezit een koophuis of had dit jaar of vorig jaar een koophuis op naam

Welk probleem lost de seniorenregeling op?

Voor senioren kan een ongewenste situatie ontstaan bij het verhuizen naar een goedkoper huis. Door de strenge normen is het inkomen mogelijk niet toereikend voor het kopen van de goedkopere woning. In een voorbeeld leggen we het nut van de seniorenregeling uit.

Een bijna gepensioneerd echtpaar woont in een te groot huis nu de kinderen niet meer thuis wonen. Hierop zit nog een hypotheek met een maandlast van €600 per maand. Ze willen een huis kopen waar een maandlast uit voortkomt van €450. Volgens de richtlijnen kunnen ze de benodigde hypotheek niet krijgen. Door de seniorenregeling kunnen ze mogelijk toch de volgende stap zetten.

Onze hypotheekadviseurs vertellen jou graag meer over de seniorenregeling. Maak gerust een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek om inzicht te krijgen in jouw mogelijkheden.

Gratis oriëntatiegesprek?

Wil je inzicht in jouw hypotheekmogelijkheden? Meld je aan voor een gratis en vrijblijvend hypotheekgesprek met onze hypotheekadviseur. Binnen een half uur weet je waar je aan toe bent.

Laatste blogs

Een hypotheek regelen als ondernemer (zzp’er)

Ondernemers, waaronder zzp’ers, hebben vaak een flexibel inkomen. Daarom stellen geldgevers aanvullende eisen bij het aanvragen van een hypotheek. Maar laat je je hier niet door weerhouden. Ook aan ondernemers willen banken graag hypotheken verstrekken.

Uit welke hypotheekvormen kun je kiezen?

Een hypotheekvorm kiezen kan alleen als je weet wat de keuzes zijn. Opties genoeg, maar welke hypotheekvorm past goed bij jou? Wij leggen je haarfijn uit wat de populairste vormen inhouden en wat de voor- en de nadelen ervan zijn.

Hypotheek overnemen na scheiding

Als je gaat scheiden, wil je misschien wel weten of je de hypotheek kunt overnemen. Of dit ook haalbaar is, hangt af van je financiële situatie. In deze blog lees je hoe je erachter komt of het volledig overnemen van de hypotheek realistisch is en of het uitkopen van je toekomstige ex-partner een haalbaar scenario is.

Blog: hypotheek voor de verhuur van je woning

Een tweede huis kopen voor de verhuur kan interessant zijn. Er gelden wel andere regels voor het financieren van een tweede woning. Je moet bijvoorbeeld een deel van de koopsom met eigen geld financieren. En de betaalde hypotheekrente is niet aftrekbaar. De overwaarde in het tweede huis wordt ook als vermogen gezien. Het kopen van een huis voor de verhuur zorgt voor andere risico’s en vraagt om andere financiële oplossingen.