‘Gevolgschade maakt brandrisico zonnepanelen ondraaglijk voor ondernemer’

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Univé

Coöperatie Univé breidt dekking opruimingskosten- en milieuschadeverzekering uit na alarm Verbond van Verzekeraars.

Univé gaat ondernemers ruimer verzekeren voor de gevolgen van brandrisico’s door zonnepanelen. Met name in de agrarische sector ziet de coöperatie de belangstelling groeien om zonne-energie op te wekken en toe te passen. En daarmee ook de risico’s die zonnepanelen geven bij eventuele brand. ‘In dat geval spatten zonnepanelen uit elkaar en verspreiden minuscule glas- en metaaldeeltjes zich in de omtrek. Het opruimen hiervan is complex, tijdrovend en kostbaar,’ weet Erik Dokter, manager Verzekeringsbedrijf bij Univé. ‘En tot voor kort had de verzekeringsbranche nog geen antwoord op dit risico.’

Oplossing voor klimaat, risico voor omgeving

Hoewel zonnepanelen onmisbaar zijn voor de energietransitie en daarmee bijdragen aan de oplossing van klimaatproblemen, brengen ze in geval van brand ook een omgevingsrisico met zich mee. Wanneer glas- en metaaldeeltjes als gevolg van een brandend zonnedak soms kilometers verderop neerdalen in wateren, weilanden en woonwijken, is dit volgens Dokter gevaarlijk voor kinderen, huisdieren, natuurwild en vee. 

‘Ondraaglijk risico voor ondernemer’

‘Zo’n gebied moet daarom grondig worden schoongemaakt. Omdat het vaak om vele hectares en soms bijna onzichtbare deeltjes gaat, is dat een tijdrovende operatie waarvan de kosten in de tonnen kunnen lopen,’ legt Dokter uit. ‘We zien een toenemende belangstelling onder ondernemers om door middel van zonnepanelen hun bedrijf te verduurzamen. Een zonnedak wordt vanaf 2025 bovendien verplicht voor alle nieuwe grote gebouwen en dus ook bedrijfspanden. Door de toename van het aantal zonnedaken wordt de kans groter dat bij een eventuele brand ook zonnepanelen sneuvelen, met gevolgen voor onder meer bedrijven in de omgeving. Nu staan ondernemers er zelf voor als hun bedrijf de gevolgschade van een brand in de buurt ondervindt. Dat risico is te groot om zelf te dragen en daar moeten we als verzekeringssector op anticiperen.’ 

Verruiming dekking opruimingskosten- en milieuschadeverzekering

Enkele weken nadat ook het Verbond van Verzekeraars concludeerde dat Nederland onvoldoende is voorbereid op brand met zonnepanelen, verruimt Univé als een van de eerste verzekeraars de verzekeringsdekking om ondernemers voor dit scenario zekerheid te kunnen bieden. Leden van de coöperatie met een opruimingskosten- en milieuschadeverzekering zijn hierdoor vanaf september automatisch verzekerd voor gevolgschade door brand aan hun zonnedak. 

Groeiende populariteit onder boeren

Met de verruiming van beide verzekeringen verwacht Univé vooral veel agrarisch ondernemers zekerheid te geven. De coöperatie heeft als verzekeraar een aanzienlijk aandeel in de agrosector en weet dat boeren en tuinders een aanzienlijke bijdrage leveren aan de energietransitie. Volgens recent onderzoek van agromedium Nieuwe Oogst maakt ruim de helft van de agrarisch bedrijven gebruik van zonnepanelen of andere vormen van duurzame energie. Nog eens een kwart zou hiervoor kiezen als de capaciteit van het energienet niet zo beperkt was. Daarnaast werd eind mei duidelijk dat ook hoge energieprijzen zorgen voor een groeiende belangstelling in zonnepanelen onder boeren. Volgens onderzoek van marktonderzoeksbureau AgriDirect is een kwart van de melkveehouders die nog geen zonnedak hebben, om deze reden inmiddels bereid tot een investering hierin, waar dit percentage in 2021 nog slechts 10% was.

Als ondernemer zijn je wensen, doelen en situatie altijd in beweging. Ditzelfde geldt voor wet- en regelgeving. Daarom is het belangrijk om je verzekeringen up-to-date te houden zodat ze passen bij jouw persoonlijke én zakelijke situatie.

Maar wij weten ook dat het vinden van de tijd om je verzekeringen weer eens door te nemen, er vaak bij in schiet. Daarom staan wij voor je klaar.

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

Wat kun je van ons verwachten?
Onze adviseurs helpen je graag, en belangrijker nog: zij denken met je mee. Tijdens de gratis Bedrijfsverzekeringscheck bekijken ze of je nog goed verzekerd bent, of je niet oververzekerd bent en of jouw verzekeringen nog passen bij je situatie. Hiermee voorkom je dat je betaalt voor risico’s die wellicht nu niet van toepassing zijn. 

Laatste blogs

Andijkers redden dorpscafé

In het hart van Andijk stond café 't Ankertje op het punt te verdwijnen, maar dankzij de vastberadenheid van veertien lokale ondernemers en bewoners blijft dit historische café bruisen! Voormalig ondernemer Peter Manshanden leidde het initiatief. "Dit café, waar al 125 jaar lief en leed wordt gedeeld, mocht niet verloren gaan," zegt Peter. Wat volgde was een bijzondere samenwerking tussen veertien ondernemers en dorpsgenoten. Lees dit inspirerende verhaal van lokale ondernemers die samenkwamen om dé ontmoetingsplek van hun dorp te behouden.

Aansprakelijkheid is niet 100% te verzekeren

Als ondernemer koop je goederen en diensten in en lever je die ook zelf. Daarvoor heb je overeenkomsten afgesloten met leveranciers en afnemers. In de algemene voorwaarden die deel uit kunnen maken van zo’n overeenkomst, is vaak een beperking van de aansprakelijkheid opgenomen. Waarom is dat? En waarom zou je zelf de aansprakelijkheid beperken?

‘Univé Noord-Holland heeft vanaf dag één gezegd dat we het gingen redden’

15.000 vierkante meter in vuur en vlam. Het overkwam Jan Langedijk Bloembollen BV, een exportbedrijf gespecialiseerd in bloembollen. Maar ondanks deze enorme tegenslag wisten de broers Peter en Arjan, samen met hun vader Jan, het bedrijf weer op te bouwen. Vandaag de dag is het West-Friese familiebedrijf nog steeds een gezonde onderneming met een veelbelovende toekomst.

‘Met vervroegd pensioen? Welnee, mijn werk is veel te leuk’

“Met vervroegd pensioen? Welnee, mijn werk is veel te leuk!” Met meer dan 25 jaar ervaring geniet de 63-jarige professional nog steeds van zijn werk. Van het adviseren van agrariërs tot het ontzorgen van mkb’ers. Jan houdt van de diversiteit en het persoonlijke contact. Of het nu om een melkveehouderij of een PVC-vloerenondernemer gaat, Jan staat altijd klaar om te adviseren en te ontzorgen.

Hoe zit het ook alweer met de verplichte elektrakeuringen?

Een regelmatige keuring van de elektra op het boerenbedrijf is een voorwaarde om je tegen brand te verzekeren. Maar er zijn meerdere keuringen. Waarin verschillen ze en welke is van toepassing voor jouw bedrijf? En hoe regel je dat de keuringen op tijd plaatsvinden?