Einde rentevast periode komt in zicht? Doe je voordeel met onze 5 tips

Bereikt jouw hypotheek de komende maanden de einddatum van je rentevast periode? Je hoeft in principe niets te doen, want je bank stuurt je op tijd een voorstel. Toch kun je beter wel alvast in actie komen. Het einde van de rentevast periode biedt namelijk ook kansen. Lees onze 5 tips om het maximale uit de mogelijkheden te halen.

Per de einddatum van de rentevast periode heb je ruime mogelijkheden met je hypotheek. Na het lezen van onze 5 tips weet je wat jou te doen staat en hoe je jouw voordeel hiermee kunt doen.

Tip 1 – Kun je van de renteopslag af?

Banken brengen vaak een renteopslag in rekening bij het afsluiten van een hypotheek. Je hebt je huis bijvoorbeeld gekocht voor een bedrag van €300.000, waar je een hypotheek voor hebt afgesloten van ook €300.000. Als jij na het kopen van het huis niet meer aan je betalingsverplichtingen kon voldoen, had de bank het huis kunnen verkopen, met het risico dat het huis bij gedwongen verkoop onvoldoende zou opleveren. Voor de nieuwe hypotheek hoeft een bank waarschijnlijk geen renteopslag meer te rekenen door de sterk gestegen huizenprijzen en afbetalingen op de hypotheekschuld. Verzoek jouw bank bij het aangaan van een nieuwe rentevast periode om de renteopslag uit de hypotheek te verwijderen. Met een NHG hypotheek heb je geen renteopslag, en kun je deze tip niet toepassen.

Tip 2 – Kijk verder dan je eigen bank

Het eenvoudigst is om te kiezen voor een nieuwe rentevast periode bij de huidige bank. Het enige wat je moet doen is akkoord gaan met het rentevoorstel van je bank en alles is weer geregeld. De hoogte van de hypotheekrente van je huidige bank kan te hoog zijn in vergelijking met andere banken. Laat je dus wel informeren over de opties van het oversluiten van je hypotheek. Daarnaast kun je ook kiezen voor een andere hypotheekvorm. Je ruilt de aflossingsvrije hypotheek bijvoorbeeld in voor een andere hypotheekvorm.

Tip 3 – Kies weloverwogen een nieuwe periode

De rentevast periode van 10 jaar wordt het meest gekozen. Tot 2022 werd vaker voor de rentevast periode van 20 jaar vast gekozen. Onze tip is, kijk vooral niet wat andere huiseigenaren doen, maar win advies in gericht op jouw eigen situatie. De te kiezen periode moet namelijk goed passen bij jou en bij jouw wensen. Als je plan is om binnenkort te emigreren, moet je niet kiezen voor een lange rentevast periode.

Tip 4 – Pas je voorlopige teruggave aan op de nieuwe rentelasten

Met een voorlopige teruggave stort de Belastingdienst jou maandelijks een bedrag, gebaseerd op jouw recht op teruggave. Een voorlopige teruggave is interessant voor huiseigenaren, omdat de betaalde hypotheekrente in veel gevallen aftrekbaar is. Als je in de nieuwe rentevast periode een veel lagere of hogere hypotheekrente krijgt, heeft dit ook invloed op de voorlopige teruggave. Stel deze dus opnieuw vast nadat je de rente weer hebt vastgezet voor een bepaalde periode.

Tip 5 – Ga in ieder geval voor een onafhankelijk financieel advies

Wat de beste keuze is voor jouw hypotheek is maatwerk. Iedere hypotheek is uniek. En jouw persoonlijke situatie ook. Plan dus vóór de einddatum van de rentevast periode een gratis en vrijblijvende afspraak in met onze onafhankelijke hypotheekadviseurs. Na het gesprek weet je wat je moet doen en of je flink kunt besparen op de maandlasten.

Gratis oriëntatiegesprek?

Wil je inzicht in jouw hypotheekmogelijkheden? Meld je aan voor een gratis en vrijblijvend hypotheekgesprek met onze hypotheekadviseur. Binnen een half uur weet je waar je aan toe bent.

Laatste blogs

Blog: hypotheek voor de verhuur van je woning

Een tweede huis kopen voor de verhuur kan interessant zijn. Er gelden wel andere regels voor het financieren van een tweede woning. Je moet bijvoorbeeld een deel van de koopsom met eigen geld financieren. En de betaalde hypotheekrente is niet aftrekbaar. De overwaarde in het tweede huis wordt ook als vermogen gezien. Het kopen van een huis voor de verhuur zorgt voor andere risico’s en vraagt om andere financiële oplossingen.

Blog: einde rentevast periode in zicht

Bereikt jouw hypotheek de komende maanden de einddatum van je rentevast periode? Je hoeft in principe niets te doen, want je bank stuurt je op tijd een voorstel. Toch kun je beter wel alvast in actie komen. Het einde van de rentevast periode biedt namelijk ook kansen.

Een hypotheek regelen als ondernemer (zzp’er)

Ondernemers, waaronder zzp’ers, hebben vaak een flexibel inkomen. Daarom stellen geldgevers aanvullende eisen bij het aanvragen van een hypotheek. Maar laat je je hier niet door weerhouden. Ook aan ondernemers willen banken graag hypotheken verstrekken.
Wkb

Hypotheekadvies: je woning verbouwen en verduurzamen

Mensen kiezen er steeds vaker voor om hun eigen woning een grondige opknapbeurt te geven en ook meteen energiezuiniger te maken’ aldus Erkend Hypotheekadviseur en Financieel Planner Menno Ligthart. Door de hoge energieprijzen is het duurzamer maken van je huis zeer interessant geworden. Door de overwaarde op je woning is het mogelijk om hiervoor een tweede hypotheek af te sluiten.