Einde rentevast periode komt in zicht? Doe je voordeel met onze 5 tips

Bereikt jouw hypotheek de komende maanden de einddatum van je rentevast periode? Je hoeft in principe niets te doen, want je bank stuurt je op tijd een voorstel. Toch kun je beter wel alvast in actie komen. Het einde van de rentevast periode biedt namelijk ook kansen. Lees onze 5 tips om het maximale uit de mogelijkheden te halen.

Per de einddatum van de rentevast periode heb je ruime mogelijkheden met je hypotheek. Na het lezen van onze 5 tips weet je wat jou te doen staat en hoe je jouw voordeel hiermee kunt doen.

Tip 1 – Kun je van de renteopslag af?

Banken brengen vaak een renteopslag in rekening bij het afsluiten van een hypotheek. Je hebt je huis bijvoorbeeld gekocht voor een bedrag van €300.000, waar je een hypotheek voor hebt afgesloten van ook €300.000. Als jij na het kopen van het huis niet meer aan je betalingsverplichtingen kon voldoen, had de bank het huis kunnen verkopen, met het risico dat het huis bij gedwongen verkoop onvoldoende zou opleveren. Voor de nieuwe hypotheek hoeft een bank waarschijnlijk geen renteopslag meer te rekenen door de sterk gestegen huizenprijzen en afbetalingen op de hypotheekschuld. Verzoek jouw bank bij het aangaan van een nieuwe rentevast periode om de renteopslag uit de hypotheek te verwijderen. Met een NHG hypotheek heb je geen renteopslag, en kun je deze tip niet toepassen.

Tip 2 – Kijk verder dan je eigen bank

Het eenvoudigst is om te kiezen voor een nieuwe rentevast periode bij de huidige bank. Het enige wat je moet doen is akkoord gaan met het rentevoorstel van je bank en alles is weer geregeld. De hoogte van de hypotheekrente van je huidige bank kan te hoog zijn in vergelijking met andere banken. Laat je dus wel informeren over de opties van het oversluiten van je hypotheek. Daarnaast kun je ook kiezen voor een andere hypotheekvorm. Je ruilt de aflossingsvrije hypotheek bijvoorbeeld in voor een andere hypotheekvorm.

Tip 3 – Kies weloverwogen een nieuwe periode

De rentevast periode van 10 en 20 jaar wordt het meest gekozen. Onze tip is, kijk vooral niet wat andere huiseigenaren doen, maar win advies in gericht op jouw eigen situatie. De te kiezen periode moet namelijk goed passen bij jou en bij jouw wensen. Als je plan is om binnenkort te emigreren, moet je niet kiezen voor een lange rentevast periode.

Tip 4 – Pas je voorlopige teruggave aan op de nieuwe rentelasten

Met een voorlopige teruggave stort de Belastingdienst jou maandelijks een bedrag, gebaseerd op jouw recht op teruggave. Een voorlopige teruggave is interessant voor huiseigenaren, omdat de betaalde hypotheekrente in veel gevallen aftrekbaar is. Als je in de nieuwe rentevast periode een veel lagere of hogere hypotheekrente krijgt, heeft dit ook invloed op de voorlopige teruggave. Stel deze dus opnieuw vast nadat je de rente weer hebt vastgezet voor een bepaalde periode.

Tip 5 – Ga in ieder geval voor een onafhankelijk financieel advies

Wat de beste keuze is voor jouw hypotheek is maatwerk. Iedere hypotheek is uniek. En jouw persoonlijke situatie ook. Plan dus vóór de einddatum van de rentevast periode een gratis en vrijblijvende afspraak in met onze onafhankelijke hypotheekadviseurs. Na het gesprek weet je wat je moet doen en of je flink kunt besparen op de maandlasten.

Gratis oriëntatiegesprek?

Wil je inzicht in jouw hypotheekmogelijkheden? Meld je aan voor een gratis en vrijblijvend hypotheekgesprek met onze hypotheekadviseur. Binnen een half uur weet je waar je aan toe bent.

Laatste blogs

Meer lenen voor energiezuiniger wonen

Door de hoge energieprijzen is het duurzamer maken van je huis zeer interessant geworden. Je verdient je investering namelijk sneller weer terug. Als je het geld ervoor even niet hebt liggen, kun je een extra hypotheek op je huis nemen of bijvoorbeeld een lening bij de gemeente aanvragen. De truc is meer op energie te besparen dan je aan extra hypotheeklasten betaalt.

Een hypotheek afsluiten dankzij de seniorenregeling

Voor huizenkopers vanaf ongeveer 57 jaar is het lastiger om een hypotheek af te sluiten. Dat komt doordat geldverstrekkers in dat geval ook het pensioeninkomen mee moeten rekenen bij het berekenen van de maximale hypotheek op basis van het inkomen. Dankzij de seniorenregeling zijn er ruime mogelijkheden voor senioren die hun huidige koopwoning inruilen voor een goedkopere woning (doorstromers).

Wat gebeurt er met je hypotheek als je overlijdt?

Vroeger was het verplicht om bij je hypotheek een overlijdensrisicoverzekering te sluiten. Tegenwoordig is deze verplichting er niet meer en zie je dat een ORV minder wordt gesloten. Daarom is het belangrijk om goed in kaart te brengen wat er gebeurt bij overlijden.

Ontbindende voorwaarden achterwege laten?

Als je een huis koopt, is het verstandig om na te denken over ontbindende voorwaarden. De ontbindende voorwaarden vormen een belangrijk onderdeel van het bod op een huis. Ze geven je de mogelijkheid om de koop kosteloos te annuleren. Dit is van groot belang als je nog niet weet of je de hypotheek rond kunt krijgen. 

Hypotheekrenteaftrek: hoe zit het nou precies?

Om het aantrekkelijk te maken om een huis te kopen, mag je in Nederland jaarlijks het bedrag dat je aan hypotheekrente betaalt, aftrekken van de belasting. De wetten rondom de hypotheekrenteaftrek zijn de laatste 20 jaar vaak gewijzigd. Hierdoor wordt het steeds lastiger te bepalen hoeveel belastingvoordeel je ontvangt gedurende de looptijd van je hypotheek.