Wat zijn de
overige hypotheekvormen?

Unive Noord-Holland
Unive Noord-Holland

Ander hypotheekvormen

Naast de lineaire, annuïteiten- en aflossingsvrije hypotheek zijn er nog meer vormen van hypotheken. We bespreken er hier drie: de bankspaarhypotheek, de spaarhypotheek en de levenhypotheek.

Overige hypotheekvormen:

 • Bankspaarhypotheek
 • Spaarhypotheek
 • Levenhypotheek

Wat is een bankspaarhypotheek?

Een bankspaarhypotheek was tot 2013 mogelijk om af te sluiten. Het is een hypotheekvorm waarbij je iedere maand geld spaart voor de aflossing van je hypotheek. Dit geld komt op een geblokkeerde spaarrekening te staan, die je alleen kunt gebruiken om je hypotheekschuld op de einddatum af te lossen. Hierdoor profiteer je van maximale hypotheekrenteaftrek tijdens de hele looptijd van je hypotheek.

Een bankspaarhypotheek oversluiten?

Het oversluiten van een bankspaarhypotheek kan wel, maar pakt meestal niet zo voordelig uit. Misschien betaal je nu een relatief hoge hypotheekrente, maar dat betekent dat je ook een relatief hoge spaarrente krijgt op het bedrag dat je maandelijks spaart. Bij oversluiten naar een andere hypotheekverstrekker verlies je ook het voordeel van die hoge spaarrente.

Wat is een spaarhypotheek?

Een spaarhypotheek is een hypotheekvorm waarbij je iedere maand geld in een kapitaalverzekering stort. Daarmee heb je aan het eind van de looptijd een bedrag bij elkaar gespaard om je hypotheek volledig af te lossen. Deze hypotheekvorm kon je tot 1 januari 2013 afsluiten.

Heb je al een spaarhypotheek lopen? Dan kun je die meenemen als je verhuist naar een andere woning. Het is helaas niet mogelijk de looptijd van je spaarhypotheek te verlengen of je lopende hypotheek te verhogen. Wil je extra geld lenen? Dan sluit je voor dat extra deel een annuïtaire of lineaire hypotheek af.

Wat is een levenhypotheek?

Een levenhypotheek is een hypotheekvorm waarbij je op de einddatum aflost, in plaats van tijdens de looptijd. Je maakt gebruik van een verpande levensverzekering. Dit kan een verzekering zijn op basis van beleggen of op basis van winstdeling. De hoogte van de uitkering is veelal afhankelijk van de beleggingsopbrengst of de winstdeling. Hierdoor kan het zijn dat de uiteindelijke uitkering hoger of lager uitvalt dan vooraf ingeschat. Ook voor deze hypotheekvorm geldt dat deze voor 2013 afgesloten kon worden met hypotheekrenteaftrek.

Annuïteiten hypotheek

 • Je bruto maandlasten blijven gelijk.
 • Je netto maandlasten zijn in het begin lager.

Lineaire hypotheek

 • Iedere maand los je hetzelfde bedrag af.
 • Je bruto maandlasten dalen per maand.

Aflossingsvrije hypotheek

 • Iedere maand betaal je hetzelfde bedrag aan rente.
 • Hypotheek moet je aan het einde zelf aflossen of oversluiten.

Meer informatie of een afspraak maken?

Ben je benieuwd naar jouw hypotheekmogelijkheden? Wij helpen je graag. Bel ons of plan direct een oriënterend hypotheekgesprek in.

 • Hidden
 • Hidden

Maandag t/m vrijdag: 08:30 uur – 17:00 uur