Wat is een
aflossingsvrije hypotheek?

Unive Noord-Holland
Unive Noord-Holland

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Bij een aflossingsvrije hypotheek los je niet af op je hypotheek schuld. Het enige wat je maandelijks betaalt, is rente. Is de looptijd van je hypotheek voorbij, dan moet je de lening in principe in één keer betalen. Meestal kun je de hypotheek hierna verlengen of oversluiten. Dit hangt af van de voorwaarden van de geldverstrekker. Die kijkt onder andere naar je inkomen en de hoogte van je hypotheek ten opzichte van de waarde van de woning.

Belangrijkste kenmerken

  • Iedere maand betaal je hetzelfde bedrag aan rente
  • De hypotheek moet je aan het einde van de looptijd aflossen of oversluiten

Kan ik mijn aflossingsvrije hypotheek meeverhuizen?

Of je de aflossingsvrije hypotheek kunt meenemen bij een verhuizing, hangt af van de mogelijkheden bij je geldverstrekker. Bij de meeste geldverstrekkers mag de aflossingsvrije hypotheek niet hoger zijn dan 50% van de woningwaarde.

Over de hypotheekrenteaftrek

Als je een aflossingsvrije hypotheek voor 2013 hebt afgesloten, is de rente aftrekbaar. Voor iedereen die na 1 januari 2013 voor het eerst een eigen woning koopt of de schuld verhoogt, krijgt alleen hypotheekrenteaftrek met een annuïteiten of lineaire hypotheek.

Je ontvangt 30 jaar hypotheekrenteaftrek. Dit is in 2001 ingegaan. Als je bijvoorbeeld vóór of in 2001 een aflossingsvrije hypotheek hebt afgesloten, kun je tot 2031 gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek. Na deze tijd krijg je niets meer terug van de Belastingdienst. Je bruto maandlasten worden je netto maandlasten, waardoor je maandlasten stijgen.

Loopt jouw aflossingsvrije hypotheek binnen 10 jaar af?

Heb jij een aflossingsvrije hypotheek die rond 2031 of later afloopt? Het duurt nog even, maar het is verstandig om na te gaan hoe je dit gaat opvangen. Je kunt bijvoorbeeld gaan sparen om de hypotheek (gedeeltelijk) af te lossen, een andere hypotheekvorm kiezen of om vervroegd over te sluiten. Door je hypotheek vervroegd te verlengen, voorkom je financiële onzekerheid in de toekomst. Bijvoorbeeld als je met pensioen gaat en je inkomen lager wordt. Wil je weten wat in jouw situatie verstandig is? Meld je aan voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek met onze hypotheekadviseur.

Annuïteiten hypotheek

  • Je bruto maandlasten blijven gelijk.
  • Je netto maandlasten zijn in het begin lager.

Lineaire hypotheek

  • Iedere maand los je hetzelfde bedrag af.
  • Je bruto maandlasten dalen per maand.

Overige hypotheekvormen

  • (Bank)spaarhypotheek
  • Levenhypotheek

Meer informatie of een afspraak maken?

Ben je benieuwd naar jouw hypotheekmogelijkheden? Wij helpen je graag. Bel ons of plan direct een oriënterend hypotheekgesprek in.

  • Hidden
  • Hidden

Maandag t/m vrijdag: 08:30 uur – 17:00 uur

Laatste blogs

Wkb

Hypotheekadvies: je woning verbouwen en verduurzamen

Mensen kiezen er steeds vaker voor om hun eigen woning een grondige opknapbeurt te geven en ook meteen energiezuiniger te maken’ aldus Erkend Hypotheekadviseur en Financieel Planner Menno Ligthart. Door de hoge energieprijzen is het duurzamer maken van je huis zeer interessant geworden. Door de overwaarde op je woning is het mogelijk om hiervoor een tweede hypotheek af te sluiten.