Een hypotheek voor de verhuur van je woning

Een tweede huis kopen voor de verhuur kan interessant zijn. Er gelden wel andere regels voor het financieren van een tweede woning. Je moet bijvoorbeeld een deel van de koopsom met eigen geld financieren. Wat zijn de mogelijkheden en waar moet je op letten bij het afsluiten van een hypotheek?

Een tweede woning kun je kopen als alternatief voor het sparen of het beleggen in aandelen. Of je koopt een appartement voor je studerende kind. Het huren van een kamer is erg lastig en door te kopen help je jouw kind op weg. Na het afronden van de studie kun je het appartement weer verhuren aan andere studenten of je verkoopt het appartement.

Voor het overgrote deel van de koopsom kun je een hypotheek krijgen

Er zijn weinig banken die hypotheken aanbieden die geschikt zijn voor het kopen van een huis voor de verhuur, maar wij kunnen je verder helpen. Onze hypotheekadviseurs hebben goede ervaringen met de verhuurhypotheken van Nationale Nederlanden en Florius. Het zijn hypotheken gericht op particulieren die willen investeren in een tweede huis voor de verhuur. Maximaal 70% of 75% van het aankoopbedrag kun je financieren en de rest vul je aan met eigen geld. Ook als je ervoor kiest om het aan te kopen pand op te splitsen voor kamerverhuur, zijn er financieringsmogelijkheden. Heeft de woning een energielabel A of B? Goed nieuws! Dan kun je tot 80% van de koopsom financieren in een verhuurhypotheek.

Je kunt ook je bestaande woning verhuren

Je kunt er ook voor kiezen om je eigen woning te verhuren. Je gaat bijvoorbeeld zelf een huis huren en de eigen woning verhuur je voor extra inkomsten. Ook in dat geval heb je een verhuurhypotheek nodig. In je huidige hypotheek staat namelijk aangetekend dat je jouw huis niet mag verhuren. Door het oversluiten van je hypotheek naar een verhuurhypotheek mag het verhuren gewoon.

Hoe regel je de financiering van een woning voor de verhuur?

Goed onderbouwd financieel advies is belangrijk. Je moet namelijk rekening houden met tegenvallers en ook als de huizenprijzen in een dip terechtkomen, moet het kopen van een tweede huis nog steeds een goede investering zijn. Fiscaal gelden er andere regels voor de verhuurhypotheek. De betaalde hypotheekrente is namelijk niet aftrekbaar en de overwaarde in het tweede huis wordt als vermogen gezien. Heb je niet voldoende spaargeld om de koopsom deels zelf te betalen? Het financiële gat is ook op te vullen met de overwaarde in je huidige woning.

Het kopen van een huis voor de verhuur zorgt voor andere risico’s en vraagt om andere financiële oplossingen. Onze hypotheekadviseurs kunnen voor je uitzoeken wat er mogelijk is en ze brengen ook gelijk de risico’s in kaart. Meld je hier aan voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek met onze hypotheekadviseur.

Gratis oriëntatiegesprek?

Wil je inzicht in jouw hypotheekmogelijkheden? Meld je aan voor een gratis en vrijblijvend hypotheekgesprek met onze hypotheekadviseur. Binnen een half uur weet je waar je aan toe bent.

Laatste blogs

Meer lenen voor energiezuiniger wonen

Door de hoge energieprijzen is het duurzamer maken van je huis zeer interessant geworden. Je verdient je investering namelijk sneller weer terug. Als je het geld ervoor even niet hebt liggen, kun je een extra hypotheek op je huis nemen of bijvoorbeeld een lening bij de gemeente aanvragen. De truc is meer op energie te besparen dan je aan extra hypotheeklasten betaalt.

Een hypotheek afsluiten dankzij de seniorenregeling

Voor huizenkopers vanaf ongeveer 57 jaar is het lastiger om een hypotheek af te sluiten. Dat komt doordat geldverstrekkers in dat geval ook het pensioeninkomen mee moeten rekenen bij het berekenen van de maximale hypotheek op basis van het inkomen. Dankzij de seniorenregeling zijn er ruime mogelijkheden voor senioren die hun huidige koopwoning inruilen voor een goedkopere woning (doorstromers).

Wat gebeurt er met je hypotheek als je overlijdt?

Vroeger was het verplicht om bij je hypotheek een overlijdensrisicoverzekering te sluiten. Tegenwoordig is deze verplichting er niet meer en zie je dat een ORV minder wordt gesloten. Daarom is het belangrijk om goed in kaart te brengen wat er gebeurt bij overlijden.

Ontbindende voorwaarden achterwege laten?

Als je een huis koopt, is het verstandig om na te denken over ontbindende voorwaarden. De ontbindende voorwaarden vormen een belangrijk onderdeel van het bod op een huis. Ze geven je de mogelijkheid om de koop kosteloos te annuleren. Dit is van groot belang als je nog niet weet of je de hypotheek rond kunt krijgen. 

Hypotheekrenteaftrek: hoe zit het nou precies?

Om het aantrekkelijk te maken om een huis te kopen, mag je in Nederland jaarlijks het bedrag dat je aan hypotheekrente betaalt, aftrekken van de belasting. De wetten rondom de hypotheekrenteaftrek zijn de laatste 20 jaar vaak gewijzigd. Hierdoor wordt het steeds lastiger te bepalen hoeveel belastingvoordeel je ontvangt gedurende de looptijd van je hypotheek.