Klantinterview: het laten bouwen van een huis is financieel toch haalbaar!

Onze hypotheekadviseur Menno Ligthart heeft voor Daan en Sara en hun gezin een droom laten uitkomen, ze laten een huis bouwen. In eerste instantie dachten ze dat het financieel niet mogelijk was. Toch is het gelukt. De kavel is al gekocht, de komende maanden wordt het huis gebouwd. Wij hebben dit gelukkige gezin geïnterviewd om te achterhalen hoe ze het adviestraject hebben ervaren. Een kijkje achter een voordeur die nog gebouwd moet worden.

Is het laten bouwen van een huis haalbaar?

Daan en Sara wonen sinds een aantal jaren naar volle tevredenheid in een eigen woning. Er waren geen plannen om te verhuizen, want ze waren tevreden met het huis. Ze hadden wensen, maar die leken onbereikbaar. Dicht bij hun huidige woning werd een nieuwbouwplan (*CPO) opgestart. In eerste instantie hebben ze vrijblijvend informatie ingewonnen, en toen bleek dat ze een optie konden krijgen op een kavel. Een dergelijk besluit neem je niet zomaar, want financieel moet het wel mogelijk zijn. Daan: “Mijn moeder en mijn zus waren zeer tevreden over Menno, dus de stap naar hem was snel gezet”.

Hoe ging het adviesgesprek?

Daan en Sara wisten onvoldoende over de mogelijkheden, dus gingen ze advies inwinnen. Daan zegt hierover: “Na het eerste gesprek werd duidelijk dat nieuwbouw voor ons een optie was. Menno heeft met ons verschillende financieringsopties besproken en daarna toegestuurd. Later hebben we nog meerdere gesprekken gehad met Menno over de financiële keuzes en de uiteindelijke maandlasten. Hij heeft op het oog ingewikkelde zaken simpel gemaakt.”

Doordat het een nieuw te bouwen huis is, zijn er verschillende facetten die van belang zijn. Tijdens de bouw moeten er steeds weer betalingen verricht worden vanuit de hypotheek (depot). Na iedere betaling veranderen de maandlasten ook direct weer. De financiële veranderingen tijdens de bouw zijn in gesprekken duidelijk geworden. Daan: “Vooraf weet je niet hoe het zal gaan. In de gesprekken met Menno werd ons duidelijk wat er moest gebeuren en welke stappen we moesten zetten.” Menno bracht de financiële oplossing waardoor het kopen mogelijk werd, maar dat is maar een onderdeel van het geheel. Uit het gesprek kwam ook de geruststelling dat het goed zal komen. Dat is belangrijk, vooral bij het kopen van een stuk grond waar nog een huis op gebouwd moet worden.

Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuw huis?

Het kopen van nieuwbouw vraagt om andere aandachtspunten dan het kopen van bestaande bouw. Waar moet je op letten? Waar kun jij je alvast in verdiepen?

  • Hoe ziet de wijk eruit zodra alles volgebouwd is – Wat wordt er nog naast jouw huis gebouwd?
  • Wat is de geschatte bouwtijd en wanneer start de bouw?
  • Gaat de bouw definitief door of zijn er nog afhankelijkheden?
  • Is de garantie- en waarborgregeling van toepassing? Dit beschermt jou bijvoorbeeld tegen een faillissement van de aannemer.

Er zijn natuurlijk ook nog belangrijke financiële vragen, maar deze kun je beter neerleggen bij de hypotheekadviseur.

De betaalbaarheid op langere termijn heeft ook aandacht nodig

Daan is vanuit zijn werk goed thuis in geldzaken, maar een hypotheek afsluiten waarbij er veel afhankelijkheden zijn, is vakwerk. Zeker ook omdat het gaat om maandlasten voor een periode van 30 jaar. Daan zegt hierover: “Met Menno hebben we ook gesproken over de betaalbaarheid van de hypotheeklasten op lange termijn. Ook bij tegenspoed moeten de lasten nog steeds betaalbaar blijven”. Door een goed onderbouwd advies zijn ze te weten gekomen dat ze het benodigde bedrag kunnen lenen en de hypotheeklasten zijn goed betaalbaar. Mede door de lage hypotheekrente van dit moment. Doordat er ook gekeken is naar risico’s als het arbeidsongeschikt raken en het overlijden van een van de huiseigenaren, is er aandacht voor de betaalbaarheid als het anders loopt dan vooraf ingeschat.

In een gesprek met een hypotheekadviseur kom je erachter waar de mogelijkheden liggen en wat het kopen of verbouwen voor invloed heeft op de maandlasten. Het kopen van een huis kan een onbereikbare wens zijn, maar vaak is er meer mogelijk dan vooraf verwacht. In het hypotheekgesprek met Menno werden financiële obstakels uit de weg geruimd en er werd gesproken over het traject tot de overdracht bij de notaris.

Wil je weten wat jouw hypoheekmogelijkheden zijn? Maak gerust een afspraak voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek.

*Wat is een CPO?

Een groep mensen organiseert zich in een vereniging of stichting met als doel om samen huizen te bouwen op een stuk grond. Gezamenlijk bepalen ze wat er wordt gebouwd en hoe de huizen eruit gaan zien. Het is een sociale projectontwikkeling.

Om de privacy te waarborgen gebruiken we fictieve namen.

Gratis oriëntatiegesprek?

Wil je inzicht in jouw hypotheekmogelijkheden? Meld je aan voor een gratis en vrijblijvend hypotheekgesprek met onze hypotheekadviseur. Binnen een half uur weet je waar je aan toe bent.

Laatste blogs

Uit welke hypotheekvormen kun je kiezen?

Een hypotheekvorm kiezen kan alleen als je weet wat de keuzes zijn. Opties genoeg, maar welke hypotheekvorm past goed bij jou? Wij leggen je haarfijn uit wat de populairste vormen inhouden en wat de voor- en de nadelen ervan zijn.

Hypotheek overnemen na scheiding

Als je gaat scheiden, wil je misschien wel weten of je de hypotheek kunt overnemen. Of dit ook haalbaar is, hangt af van je financiële situatie. In deze blog lees je hoe je erachter komt of het volledig overnemen van de hypotheek realistisch is en of het uitkopen van je toekomstige ex-partner een haalbaar scenario is.

Blog: hypotheek voor de verhuur van je woning

Een tweede huis kopen voor de verhuur kan interessant zijn. Er gelden wel andere regels voor het financieren van een tweede woning. Je moet bijvoorbeeld een deel van de koopsom met eigen geld financieren. En de betaalde hypotheekrente is niet aftrekbaar. De overwaarde in het tweede huis wordt ook als vermogen gezien. Het kopen van een huis voor de verhuur zorgt voor andere risico’s en vraagt om andere financiële oplossingen.

Meer lenen voor energiezuiniger wonen

Door de hoge energieprijzen is het duurzamer maken van je huis zeer interessant geworden. Je verdient je investering namelijk sneller weer terug. Als je het geld ervoor even niet hebt liggen, kun je een extra hypotheek op je huis nemen of bijvoorbeeld een lening bij de gemeente aanvragen. De truc is meer op energie te besparen dan je aan extra hypotheeklasten betaalt.