Wat je moet weten over een bouwdepot

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Ellen Basjes

Heeft je koophuis nog een aantal verbeterpunten, maar zie je tegen de hoge verbouwingskosten op? Door de zeer lage hypotheekrente kan een bank jou het geld goedkoop voorschieten in een extra hypotheek. Het geld krijg je niet op je rekening gestort, maar komt in een bouwdepot. Wij kunnen ons voorstellen dat je hier vragen over hebt. Wij helpen je op weg. Met de antwoorden op vijf vragen brengen wij licht in de duisternis.

Wat is een bouwdepot?

Het is een soort bankrekening waaruit je een verbouwing betaalt. Je vraagt bijvoorbeeld een bouwdepot aan van €25.000. Na het tekenen van de hypotheekakte bij de notaris komt het bedrag op het depot. Alle facturen van aannemers en rekeningen voor bouwmaterialen betaal je vanuit dit depot. Op deze manier blijft het bedrag gereserveerd voor de verbouwing en heb je altijd inzicht hoeveel geld er nog is.

Wat zijn de voorwaarden voor het openen van een bouwdepot?

Een eerste vereiste is dat jouw inkomen hoog genoeg is voor het lenen van een extra bedrag. Geldverstrekkers zijn ook erg nieuwsgierig, want ze willen weten wat jouw plannen zijn met het geld. Vooraf kan de geldverstrekker vragen om een taxatierapport. Hieruit blijkt wat de waarde is van jouw huis en wat de geschatte waarde wordt na de verbouwing. Het onderpand (je huis) moet voldoende waarde hebben voor het krijgen van een bouwdepot.

Wat kost een bouwdepot?

Voordat je een extra hypotheek hebt maak je al kosten. Denk bijvoorbeeld aan advies- en bemiddelingskosten, taxatiekosten en notariskosten. Vergeet deze kosten niet in te calculeren. Het bedrag in het bouwdepot wordt pas een hypotheekschuld als het opgenomen is. Op het moment dat het bedrag in het depot komt, betaal je er nog niet voor. Zodra er bedragen zijn opgenomen, betaal je. Je hebt bijvoorbeeld een bouwdepot van €25.000 en je maakt de keukenboer €15.000 over. Vanaf dat moment betaal je rente over het geleende bedrag.

Hoe kun je de hoogte van het bouwdepot inschatten?

Voordat de verbouwing begint, kun je alvast offertes opvragen. Stel, je schat tussen de €25.000 en €30.000 nodig te hebben. Ga dan voor de €30.000. Als er nog geld over is na het verbouwen, kun je met het bedrag dat over is de hypotheekschuld weer verlagen. Als je tekort komt kun je namelijk niet de hypotheekadviseur vragen om nog een paar duizend euro extra in het bouwdepot te zetten.

Je hebt tot twee jaar de tijd om het bouwdepot op te maken

Op dit moment is het aan het werk krijgen van vakmensen in jouw huis een ware zoektocht. Bouwbedrijven zitten tot over de oren in het werk. Daar komt nog bij dat de levertijden van bouwmaterialen, keukens en badkamers erg lang zijn. Je hebt één tot twee jaar de tijd om een bestemming te vinden voor het geld in het bouwdepot. Ga dus bij voorkeur voor een termijn van twee jaar.

Wil je meer weten over jouw hypotheekmogelijkheden? Meld je gerust aan voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek. Het verfraaien van je huis is een zeer dankbare actie, maar het is eerst even doorbijten. Wij wensen je alvast veel succes met de verbouwing.

Laatste blogs

Door de pilot duurhuur toch een huis kopen?

Huurders die in staat zijn om maandelijks een hoge huur te betalen, kunnen mogelijk beter een huis kopen. Toch lukt dit vaak niet door strenge hypotheeknormen. Door de pilot Duurhuur, gestart in 2022, is het voor ervaren huurders met een hoge huur onder voorwaarden mogelijk om toch te kopen.

Klantinterview over de financiering bij het bouwen van een huis

Daan en Sara wonen sinds een aantal jaren naar volle tevredenheid in een eigen woning. Dicht bij hun huidige woning werd een nieuwbouwplan (*CPO) opgestart. In eerste instantie hebben ze vrijblijvend informatie ingewonnen, en toen bleek dat ze een optie konden krijgen op een kavel. Een dergelijk besluit neem je niet zomaar, want financieel moet het wel mogelijk zijn. Daan: “Mijn moeder en mijn zus waren zeer tevreden over Menno, dus de stap naar hem was snel gezet”. Toen zagen ze mogelijkheden waarvan ze vooraf niets wisten.

Wil je overbieden op een huis? Neem dan eerst deze tips door.

Overbieden op een huis is tegenwoordig heel ‘normaal’. De meeste huizen worden aangeboden met een bieden vanaf prijs. Maar hoe kun je verantwoord bieden en ook nog kans maken op jouw droomhuis? In dit artikel lees je handige tips en weetjes om rekening mee te houden.

Hypotheken op maat: ook voor ondernemers

Met bijna twee miljoen bedrijven in Nederland kunnen we stellen dat er veel ondernemers in ons land wonen. Ondernemers hebben een wisselend inkomen. Veelal wordt gezegd dat hierdoor de mogelijkheden voor het afsluiten van een hypotheek beperkt zijn. Hypotheekadviseur Berry Achthoven licht toe dat dit een misverstand is en vertelt dat er juist wél mogelijkheden zijn voor ondernemers.