Wat je moet weten over een bouwdepot

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Ellen Basjes

Heeft je koophuis nog een aantal verbeterpunten, maar zie je tegen de hoge verbouwingskosten op? Door de zeer lage hypotheekrente kan een bank jou het geld goedkoop voorschieten in een extra hypotheek. Het geld krijg je niet op je rekening gestort, maar komt in een bouwdepot. Wij kunnen ons voorstellen dat je hier vragen over hebt. Wij helpen je op weg. Met de antwoorden op vijf vragen brengen wij licht in de duisternis.

Wat is een bouwdepot?

Het is een soort bankrekening waaruit je een verbouwing betaalt. Je vraagt bijvoorbeeld een bouwdepot aan van €25.000. Na het tekenen van de hypotheekakte bij de notaris komt het bedrag op het depot. Alle facturen van aannemers en rekeningen voor bouwmaterialen betaal je vanuit dit depot. Op deze manier blijft het bedrag gereserveerd voor de verbouwing en heb je altijd inzicht hoeveel geld er nog is.

Wat zijn de voorwaarden voor het openen van een bouwdepot?

Een eerste vereiste is dat jouw inkomen hoog genoeg is voor het lenen van een extra bedrag. Geldverstrekkers zijn ook erg nieuwsgierig, want ze willen weten wat jouw plannen zijn met het geld. Vooraf kan de geldverstrekker vragen om een taxatierapport. Hieruit blijkt wat de waarde is van jouw huis en wat de geschatte waarde wordt na de verbouwing. Het onderpand (je huis) moet voldoende waarde hebben voor het krijgen van een bouwdepot.

Wat kost een bouwdepot?

Voordat je een extra hypotheek hebt maak je al kosten. Denk bijvoorbeeld aan advies- en bemiddelingskosten, taxatiekosten en notariskosten. Vergeet deze kosten niet in te calculeren. Het bedrag in het bouwdepot wordt pas een hypotheekschuld als het opgenomen is. Op het moment dat het bedrag in het depot komt, betaal je er nog niet voor. Zodra er bedragen zijn opgenomen, betaal je. Je hebt bijvoorbeeld een bouwdepot van €25.000 en je maakt de keukenboer €15.000 over. Vanaf dat moment betaal je rente over het geleende bedrag.

Hoe kun je de hoogte van het bouwdepot inschatten?

Voordat de verbouwing begint, kun je alvast offertes opvragen. Stel, je schat tussen de €25.000 en €30.000 nodig te hebben. Ga dan voor de €30.000. Als er nog geld over is na het verbouwen, kun je met het bedrag dat over is de hypotheekschuld weer verlagen. Als je tekort komt kun je namelijk niet de hypotheekadviseur vragen om nog een paar duizend euro extra in het bouwdepot te zetten.

Je hebt tot twee jaar de tijd om het bouwdepot op te maken

Op dit moment is het aan het werk krijgen van vakmensen in jouw huis een ware zoektocht. Bouwbedrijven zitten tot over de oren in het werk. Daar komt nog bij dat de levertijden van bouwmaterialen, keukens en badkamers erg lang zijn. Je hebt één tot twee jaar de tijd om een bestemming te vinden voor het geld in het bouwdepot. Ga dus bij voorkeur voor een termijn van twee jaar.

Wil je meer weten over jouw hypotheekmogelijkheden? Meld je gerust aan voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek. Het verfraaien van je huis is een zeer dankbare actie, maar het is eerst even doorbijten. Wij wensen je alvast veel succes met de verbouwing.

Gratis oriëntatiegesprek?

Wil je inzicht in jouw hypotheekmogelijkheden? Meld je aan voor een gratis en vrijblijvend hypotheekgesprek met onze hypotheekadviseur. Binnen een half uur weet je waar je aan toe bent.

Laatste blogs

Meer lenen voor energiezuiniger wonen

Door de hoge energieprijzen is het duurzamer maken van je huis zeer interessant geworden. Je verdient je investering namelijk sneller weer terug. Als je het geld ervoor even niet hebt liggen, kun je een extra hypotheek op je huis nemen of bijvoorbeeld een lening bij de gemeente aanvragen. De truc is meer op energie te besparen dan je aan extra hypotheeklasten betaalt.

Een hypotheek afsluiten dankzij de seniorenregeling

Voor huizenkopers vanaf ongeveer 57 jaar is het lastiger om een hypotheek af te sluiten. Dat komt doordat geldverstrekkers in dat geval ook het pensioeninkomen mee moeten rekenen bij het berekenen van de maximale hypotheek op basis van het inkomen. Dankzij de seniorenregeling zijn er ruime mogelijkheden voor senioren die hun huidige koopwoning inruilen voor een goedkopere woning (doorstromers).

Je kind helpen met je overwaarde in je huis

Door de sterke stijging van de huizenprijzen is er een groot verschil in mogelijkheden om te kopen tussen huizenbezitters en starters op de huizenmarkt. In 2022 heb je de mogelijkheid om een ruim bedrag te schenken, als jouw kinderen het bedrag gebruiken voor een eigen woning. In 2023 wordt deze regeling flink versoberd.

Oversluiten hypotheek interessant?

Het oversluiten van je hypotheek betekent dat je de huidige hypotheekschuld afbetaalt met een nieuw af te sluiten hypotheek. Ondanks de boetrente, kun je door de lage hypotheekrente kun je een financieel voordeel pakken. We bespreken in deze blog een aantal zaken waarmee je rekening moet houden.

Aan het einde van het jaar aflossen op je hypotheek, slim of niet?

Heb je geld 'over'? Dan loont het om te onderzoeken of je je hypotheek extra kunt aflossen om zo je maandbedrag te verlagen.