Wat je moet weten over een bouwdepot

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Ellen Basjes

Heeft je koophuis nog een aantal verbeterpunten, maar zie je tegen de hoge verbouwingskosten op? Door de zeer lage hypotheekrente kan een bank jou het geld goedkoop voorschieten in een extra hypotheek. Het geld krijg je niet op je rekening gestort, maar komt in een bouwdepot. Wij kunnen ons voorstellen dat je hier vragen over hebt. Wij helpen je op weg. Met de antwoorden op vijf vragen brengen wij licht in de duisternis.

Wat is een bouwdepot?

Het is een soort bankrekening waaruit je een verbouwing betaalt. Je vraagt bijvoorbeeld een bouwdepot aan van €25.000. Na het tekenen van de hypotheekakte bij de notaris komt het bedrag op het depot. Alle facturen van aannemers en rekeningen voor bouwmaterialen betaal je vanuit dit depot. Op deze manier blijft het bedrag gereserveerd voor de verbouwing en heb je altijd inzicht hoeveel geld er nog is.

Wat zijn de voorwaarden voor het openen van een bouwdepot?

Een eerste vereiste is dat jouw inkomen hoog genoeg is voor het lenen van een extra bedrag. Geldverstrekkers zijn ook erg nieuwsgierig, want ze willen weten wat jouw plannen zijn met het geld. Vooraf kan de geldverstrekker vragen om een taxatierapport. Hieruit blijkt wat de waarde is van jouw huis en wat de geschatte waarde wordt na de verbouwing. Het onderpand (je huis) moet voldoende waarde hebben voor het krijgen van een bouwdepot.

Wat kost een bouwdepot?

Voordat je een extra hypotheek hebt maak je al kosten. Denk bijvoorbeeld aan advies- en bemiddelingskosten, taxatiekosten en notariskosten. Vergeet deze kosten niet in te calculeren. Het bedrag in het bouwdepot wordt pas een hypotheekschuld als het opgenomen is. Op het moment dat het bedrag in het depot komt, betaal je er nog niet voor. Zodra er bedragen zijn opgenomen, betaal je. Je hebt bijvoorbeeld een bouwdepot van €25.000 en je maakt de keukenboer €15.000 over. Vanaf dat moment betaal je rente over het geleende bedrag.

Hoe kun je de hoogte van het bouwdepot inschatten?

Voordat de verbouwing begint, kun je alvast offertes opvragen. Stel, je schat tussen de €25.000 en €30.000 nodig te hebben. Ga dan voor de €30.000. Als er nog geld over is na het verbouwen, kun je met het bedrag dat over is de hypotheekschuld weer verlagen. Als je tekort komt kun je namelijk niet de hypotheekadviseur vragen om nog een paar duizend euro extra in het bouwdepot te zetten.

Je hebt tot twee jaar de tijd om het bouwdepot op te maken

Op dit moment is het aan het werk krijgen van vakmensen in jouw huis een ware zoektocht. Bouwbedrijven zitten tot over de oren in het werk. Daar komt nog bij dat de levertijden van bouwmaterialen, keukens en badkamers erg lang zijn. Je hebt één tot twee jaar de tijd om een bestemming te vinden voor het geld in het bouwdepot. Ga dus bij voorkeur voor een termijn van twee jaar.

Wil je meer weten over jouw hypotheekmogelijkheden? Meld je gerust aan voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek. Het verfraaien van je huis is een zeer dankbare actie, maar het is eerst even doorbijten. Wij wensen je alvast veel succes met de verbouwing.

Gratis oriëntatiegesprek?

Wil je inzicht in jouw hypotheekmogelijkheden? Meld je aan voor een gratis en vrijblijvend hypotheekgesprek met onze hypotheekadviseur. Binnen een half uur weet je waar je aan toe bent.

Laatste blogs

Hoe financier je een nieuwbouwwoning en wat zijn de kosten?

Zelf een woning laten bouwen heeft grote voordelen. Je hebt zelf invloed op de indeling en soms ook op de vormgeving van de woning. Zo zorg je voor de meest ideale woning. Hoe financier je een nieuwbouwwoning en waar moet je rekening mee houden?
Wkb

Hypotheekadvies: je woning verbouwen en verduurzamen

Mensen kiezen er steeds vaker voor om hun eigen woning een grondige opknapbeurt te geven en ook meteen energiezuiniger te maken’ aldus Erkend Hypotheekadviseur en Financieel Planner Menno Ligthart. Door de hoge energieprijzen is het duurzamer maken van je huis zeer interessant geworden. Door de overwaarde op je woning is het mogelijk om hiervoor een tweede hypotheek af te sluiten.

Je kind helpen met je overwaarde in je huis

Door de sterke stijging van de huizenprijzen is er een groot verschil in mogelijkheden om te kopen tussen huizenbezitters en starters op de huizenmarkt. De overwaarde van je eigen woning kun je deels inzetten om je kind te helpen. In 2024 kun je eenmalig of jaarlijks je kind een bedrag schenken.

Een hypotheek regelen als ondernemer (zzp’er)

Ondernemers, waaronder zzp’ers, hebben vaak een flexibel inkomen. Daarom stellen geldgevers aanvullende eisen bij het aanvragen van een hypotheek. Maar laat je je hier niet door weerhouden. Ook aan ondernemers willen banken graag hypotheken verstrekken.