Verplicht kenteken op tractor en werkmaterieel vanaf 2021

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Univé

Vanaf 1 januari 2021 geldt er een registratie- en kentekenplicht voor landbouwvoertuigen. Voor tractoren dus, maar ook voor een land- of bosbouwaanhangwagen, combine of rooimachine. Op deze pagina lees je wat die plicht precies inhoudt en wat dat voor jou betekent.

De belangrijkste wijzigingen in 2021

Even op een rij wat er nu precies verandert vanaf 1 januari 2021:

  • registratieplicht voor bestaande landbouwvoertuigen,
  • kentekenplicht voor sommige landbouwvoertuigen,
  • maximumsnelheid van 25 naar 40 km/u en
  • verplichte APK vanaf 1 mei 2021.

De verplichte APK geldt voor tractoren met een constructiesnelheid boven de 40 km/u.

Voor bestaande voertuigen

Vanaf 1 januari 2021 moeten bestaande landbouwvoertuigen worden geregistreerd bij de RDW. Dat geldt voor de volgende soorten voertuigen:

  • land- en bosbouwtractoren (inclusief oldtimers),
  • land- en bosbouwaanhangwagens,
  • verwisselbare getrokken uitrustingsstukken,
  • motorrijtuigen met een beperkte snelheid (MMBS) en
  • mobiele machines.

Kan je voertuig sneller dan 25 km/u? Of heb je er een ontheffing voor nodig vanwege de hoogte of lengte bijvoorbeeld? Dan moet er vanaf 1 januari 2021 ook een kentekenplaat op dit voertuig zitten. Vanaf 1 januari 2025 moet elk geregistreerd landbouwvoertuig een kentekenplaat voeren.

De registratie regel je zelf via de website van het RDW.

Voor nieuwe voertuigen

Koop je na 1 januari 2021 een nieuw landbouwvoertuig? En is de registratie- en kentekenplicht voor dit voertuig van toepassing? Dan wordt het voertuig geregistreerd en met kenteken afgeleverd.

Waarom een registratie- en kentekenplicht?

De Europese Commissie heeft besloten dat er een verplichte APK komt voor land- en bosbouwtractoren. De Nederlandse overheid combineert deze registratie met een kentekenplicht.

Dat gebeurt vooral met het oog op de veiligheid. Zo is een voertuig sneller terug te vinden als het wordt gestolen bijvoorbeeld. Daarnaast is een tractor sneller op te sporen wanneer deze betrokken is bij een ongeluk.

Overgangsperiode tot eind 2021

De registratie- en kentekenplicht geldt vanaf 1 januari 2021. Maar dat betekent niet dat je op 2 januari gelijk al een boete kunt krijgen. Voor bestaande voertuigen is er namelijk een overgangsperiode. Je hebt tot en met 31 december 2021 om je voertuig te laten keuren en registreren.

In de tussentijd mag je gewoon op de openbare weg blijven rijden. Wacht je langer? Dan mag je vanaf 1 januari 2022 niet meer met dit voertuig op de openbare weg. Ook moet je vanaf die datum het voertuig eerst laten keuren voordat het geregistreerd mag worden.

Belangrijk voor je tractorverzekering

Heb je een tractorverzekering of een werkmaterieelverzekering bij Univé? Geef het kenteken en de meldcode van je landbouwvoertuig dan direct door aan Univé. Dit kan je doen via deze pagina. Dit geldt ook voor je oldtimer tractor. Uw voertuig wordt vervolgens op kentekenniveau geregistreerd.

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

Tijdens de gratis Bedrijfsverzekeringscheck brengt onze adviseur samen met jou de bedrijfsrisico’s in beeld. Vervolgens stemmen wij af hoe je deze risico’s kunt voorkomen en beperken, en waar nodig verzekeren. 

Laatste blogs

Het belang van een AOV

AOV: ben jij je bewust van de risico's?

Arbeidsongeschiktheid, je hoopt dat het je nooit overkomt. Toch krijgen veel mensen ermee te maken. En wat als het jou toch overkomt? Ben jij je dan bewust van de risico's? Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor ondernemers is nog niet verplicht maar wel verstandig om te regelen.
Zorgboerderij BeemsterBeleving

Zorgboerderij: maatschappelijk ondernemen

Het komt niet vaak voor dat een boerderij de rol vervult als veehouderij, kaasproductiebedrijf én recreatielocatie. Maar niets is minder waar: zorgboerderij Beemsterbeleving in Middenbeemster heeft het allemaal.

Bloembollenbedrijf - We doen het echt samen

Opgegroeid met de dagelijkse hectiek van een bloembollenbedrijf weten zij als geen ander hoe de markt in elkaar steekt en hoe zij hierop in kunnen spelen. André en Forra geven een inkijkje in hun bedrijf en de (financiële) keuzes die zij maken.
Adviseurs aan het woord: Hotze en Jan-Willem

Adviseur aan het woord - Hotze en Jan-Willem

Onze adviseurs Hotze en Jan Willem staan dagelijks agrariërs te woord als het gaat over hun bedrijfsrisico’s en verzekeren. En juist samen maken zij het verschil. Ze vertellen je graag waarom.
Het financiële verhaal achter de ondernemers

Een unieke golfbeweging

Als accountant heeft Jan-Willem veel cliënten die terugkijken op een roerige tijd. Van ondernemers die nog jaren op de blaren zitten tot ondernemers die juist gegroeid zijn. Zijn advies? Geef nooit op!