Geld over? Sparen, aflossen of investeren in duurzaamheid?

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Ellen Basjes

Geld. Een onderwerp waar veel over gepraat wordt. De een heeft altijd te weinig en de ander weet niet hoe op te maken. Iedereen heeft dan ook andere wensen en behoeften. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om met geld om te gaan. Menno Ligthart is Financieel Planner en Erkend Hypotheekadviseur bij Univé. Hij vertelt wat slim is om te doen voor als je ‘geld over’ hebt.

Vraag naar hypotheek toegenomen

De actieve woningmarkt zorgt ervoor dat de vraag naar hypotheken is toegenomen. Menno: ‘Een combinatie van: lage rentestand, overwaarde huidige woning en spaargeld maakt dat men veelal in een duurder huis kan wonen maar niet altijd meer gaat betalen. Aan de andere kant zien wij dat de markt aan het opdrogen is. Er is een woningtekort, mensen komen er lastig tussen en er is veel concurrentie. Voor veel mensen is dit een reden om hun woonwensen nogmaals in kaart te brengen en een verbouwing te overwegen. Voor ingrijpende verbouwingen is het mogelijk om een hypotheek af te sluiten of de bestaande hypotheek onderhands te verhogen.’

Altijd mensen met geld ‘over’

Menno werkt ruim zestien jaar bij Univé. Los van de verhitte woningmarkt is er eigenlijk geen verschil met de huidige situatie en een paar jaar terug. Menno vertelt: ‘Er zijn altijd mensen die ‘geld over’ hebben. We merken wel dat de vraag naar het aflossen van hypotheekschulden is toegenomen. Men lijkt zich bewuster van de (financiële) mogelijkheden. Het verlagen van de maandlasten of het inkorten van de looptijd kan aantrekkelijk zijn. Wij adviseren graag over de mogelijkheden.’

Wanneer aflossen

Menno vervolgt: ‘Aflossen is alleen een optie als er permanent écht geld over is. Wanneer er een investering op de planning staat zoals een nieuwe auto of het verduurzamen van de woning, adviseren wij om het geld op de spaarrekening te laten staan en dan te gebruiken. Wij hanteren hiervoor de richtlijnen van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting). Zij adviseren over de huishoudportemonnee van consumenten. Dit zijn adviezen. Iedere persoonlijke situatie is anders. Daar houden wij rekening mee.’

Woning verduurzamen of kleine verbouwingen

‘Als iemand de wens heeft om een woning te verduurzamen (zonnepanelen) of kleine cosmetische ingrepen te doen zoals een nieuwe vloer of de aanschaf van een HR ketel, adviseren wij om dit van het eigen geld te doen. Het afsluiten van een lening hiervoor is vaak erg prijzig vanwege de advieskosten. Wanneer het een onderdeel is van een grotere verbouwing, is het wel interessant om mee te financieren. Onze norm is ook: Doe kleine verbouwingen vanuit spaargeld of een andere leenvorm. Bijvoorbeeld vanuit de overheid, vaak is dit voordeliger. Denk hierbij aan het SVN, Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Op de website staat overzichtelijk per woongebied welke faciliteiten worden aangeboden en voor welke gemeenten,’ vertelt Menno verder. ‘Duurzaamheid is vaak niet direct terug te verdienen. Daarom is het bij een dergelijke investering goed om te realiseren dat het ook draait om comfortabel wonen. Hierbij noem ik graag het voorbeeld van isoleren. Dit levert direct wooncomfort op. En is ook nog eens positief voor het energielabel, mocht je ooit weer gaan verhuizen.’

Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Meld je aan voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek met onze hypotheekadviseur.

Gratis oriëntatiegesprek?

Wil je inzicht in jouw hypotheekmogelijkheden? Meld je aan voor een gratis en vrijblijvend hypotheekgesprek met onze hypotheekadviseur. Binnen een half uur weet je waar je aan toe bent.

Laatste blogs

Uit welke hypotheekvormen kun je kiezen?

Een hypotheekvorm kiezen kan alleen als je weet wat de keuzes zijn. Opties genoeg, maar welke hypotheekvorm past goed bij jou? Wij leggen je haarfijn uit wat de populairste vormen inhouden en wat de voor- en de nadelen ervan zijn.

Hypotheek overnemen na scheiding

Als je gaat scheiden, wil je misschien wel weten of je de hypotheek kunt overnemen. Of dit ook haalbaar is, hangt af van je financiële situatie. In deze blog lees je hoe je erachter komt of het volledig overnemen van de hypotheek realistisch is en of het uitkopen van je toekomstige ex-partner een haalbaar scenario is.

Blog: hypotheek voor de verhuur van je woning

Een tweede huis kopen voor de verhuur kan interessant zijn. Er gelden wel andere regels voor het financieren van een tweede woning. Je moet bijvoorbeeld een deel van de koopsom met eigen geld financieren. En de betaalde hypotheekrente is niet aftrekbaar. De overwaarde in het tweede huis wordt ook als vermogen gezien. Het kopen van een huis voor de verhuur zorgt voor andere risico’s en vraagt om andere financiële oplossingen.

Meer lenen voor energiezuiniger wonen

Door de hoge energieprijzen is het duurzamer maken van je huis zeer interessant geworden. Je verdient je investering namelijk sneller weer terug. Als je het geld ervoor even niet hebt liggen, kun je een extra hypotheek op je huis nemen of bijvoorbeeld een lening bij de gemeente aanvragen. De truc is meer op energie te besparen dan je aan extra hypotheeklasten betaalt.