Geld over? Sparen, aflossen of investeren in duurzaamheid?

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Ellen Basjes

Geld. Een onderwerp waar veel over gepraat wordt. De een heeft altijd te weinig en de ander weet niet hoe op te maken. Iedereen heeft dan ook andere wensen en behoeften. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om met geld om te gaan. Menno Ligthart is Financieel Planner en Erkend Hypotheekadviseur bij Univé. Hij vertelt wat slim is om te doen voor als je ‘geld over’ hebt.

Vraag naar hypotheek toegenomen

De actieve woningmarkt zorgt ervoor dat de vraag naar hypotheken is toegenomen. Menno: ‘Een combinatie van: lage rentestand, overwaarde huidige woning en spaargeld maakt dat men veelal in een duurder huis kan wonen maar niet altijd meer gaat betalen. Aan de andere kant zien wij dat de markt aan het opdrogen is. Er is een woningtekort, mensen komen er lastig tussen en er is veel concurrentie. Voor veel mensen is dit een reden om hun woonwensen nogmaals in kaart te brengen en een verbouwing te overwegen. Voor ingrijpende verbouwingen is het mogelijk om een hypotheek af te sluiten of de bestaande hypotheek onderhands te verhogen.’

Altijd mensen met geld ‘over’

Menno werkt ruim zestien jaar bij Univé. Los van de verhitte woningmarkt is er eigenlijk geen verschil met de huidige situatie en een paar jaar terug. Menno vertelt: ‘Er zijn altijd mensen die ‘geld over’ hebben. We merken wel dat de vraag naar het aflossen van hypotheekschulden is toegenomen. Men lijkt zich bewuster van de (financiële) mogelijkheden. Het verlagen van de maandlasten of het inkorten van de looptijd kan aantrekkelijk zijn. Wij adviseren graag over de mogelijkheden.’

Wanneer aflossen

Menno vervolgt: ‘Aflossen is alleen een optie als er permanent écht geld over is. Wanneer er een investering op de planning staat zoals een nieuwe auto of het verduurzamen van de woning, adviseren wij om het geld op de spaarrekening te laten staan en dan te gebruiken. Wij hanteren hiervoor de richtlijnen van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting). Zij adviseren over de huishoudportemonnee van consumenten. Dit zijn adviezen. Iedere persoonlijke situatie is anders. Daar houden wij rekening mee.’

Woning verduurzamen of kleine verbouwingen

‘Als iemand de wens heeft om een woning te verduurzamen (zonnepanelen) of kleine cosmetische ingrepen te doen zoals een nieuwe vloer of de aanschaf van een HR ketel, adviseren wij om dit van het eigen geld te doen. Het afsluiten van een lening hiervoor is vaak erg prijzig vanwege de advieskosten. Wanneer het een onderdeel is van een grotere verbouwing, is het wel interessant om mee te financieren. Onze norm is ook: Doe kleine verbouwingen vanuit spaargeld of een andere leenvorm. Bijvoorbeeld vanuit de overheid, vaak is dit voordeliger. Denk hierbij aan het SVN, Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Op de website staat overzichtelijk per woongebied welke faciliteiten worden aangeboden en voor welke gemeenten,’ vertelt Menno verder. ‘Duurzaamheid is vaak niet direct terug te verdienen. Daarom is het bij een dergelijke investering goed om te realiseren dat het ook draait om comfortabel wonen. Hierbij noem ik graag het voorbeeld van isoleren. Dit levert direct wooncomfort op. En is ook nog eens positief voor het energielabel, mocht je ooit weer gaan verhuizen.’

Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Meld je aan voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek met onze hypotheekadviseur.

Gratis oriëntatiegesprek?

Wil je inzicht in jouw hypotheekmogelijkheden? Meld je aan voor een gratis en vrijblijvend hypotheekgesprek met onze hypotheekadviseur. Binnen een half uur weet je waar je aan toe bent.

Laatste blogs

Een hypotheek afsluiten dankzij de seniorenregeling

Voor huizenkopers vanaf ongeveer 57 jaar is het lastiger om een hypotheek af te sluiten. Dat komt doordat geldverstrekkers in dat geval ook het pensioeninkomen mee moeten rekenen bij het berekenen van de maximale hypotheek op basis van het inkomen. Dankzij de seniorenregeling zijn er ruime mogelijkheden voor senioren die hun huidige koopwoning inruilen voor een goedkopere woning (doorstromers).

Wat gebeurt er met je hypotheek als je overlijdt?

Vroeger was het verplicht om bij je hypotheek een overlijdensrisicoverzekering te sluiten. Tegenwoordig is deze verplichting er niet meer en zie je dat een ORV minder wordt gesloten. Daarom is het belangrijk om goed in kaart te brengen wat er gebeurt bij overlijden.

Ontbindende voorwaarden achterwege laten?

Als je een huis koopt, is het verstandig om na te denken over ontbindende voorwaarden. De ontbindende voorwaarden vormen een belangrijk onderdeel van het bod op een huis. Ze geven je de mogelijkheid om de koop kosteloos te annuleren. Dit is van groot belang als je nog niet weet of je de hypotheek rond kunt krijgen. 

Hypotheekrenteaftrek: hoe zit het nou precies?

Om het aantrekkelijk te maken om een huis te kopen, mag je in Nederland jaarlijks het bedrag dat je aan hypotheekrente betaalt, aftrekken van de belasting. De wetten rondom de hypotheekrenteaftrek zijn de laatste 20 jaar vaak gewijzigd. Hierdoor wordt het steeds lastiger te bepalen hoeveel belastingvoordeel je ontvangt gedurende de looptijd van je hypotheek.