‘We zitten niet voor niets elk jaar bij de top drie leukste uitjes’

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Caroline Vlietstra

Stephan Warnik is trots op het feit dat hij zich directeur van het Zuiderzeemuseum Enkhuizen mag noemen. “We werken hier met een gedreven stel mensen in een geweldig museum. En dat waarderen onze bezoekers.”

Het Zuiderzeemuseum, geopend in 1948, bestaat in 2023 alweer 75 jaar. Stephan, directeur sinds 2011: “Een jubileumjaar dat we uiteraard goed gaan vieren. En daar hebben we alle reden toe. Met z’n allen, 225 medewerkers en 300 vrijwilligers, bezorgen we de bezoeker een onvergetelijke dag. Ouders, grootouders en kinderen waarderen ons en weten ons te vinden. We staan niet voor niets elk jaar in de top drie van de leukste uitjes in Noord-Holland.”

Nationale bekendheid

Ondanks het feit dat het bekende museum in Enkhuizen volgend jaar alweer 75 kaarsjes uit mag blazen, werd het Zuiderzeemuseum in 1972 nationaal bekend. Stephan: “Dat was het jaar waarin vijftien originele vissersschepen naar onze schepenhal werden gebracht. Voor het eerst in ons land werden op deze manier schepen gepresenteerd. Uniek en te zien voor het grote publiek.”

Buitenmuseum

Het Zuiderzeemuseum Enkhuizen heeft een binnen- en buitenmuseum. “In 1983 werd ons buitenmuseum geopend”, vertelt de directeur. “Dit deel bestaat uit 140 originele pandjes uit de Zuiderzeeregio. Oude huizen moesten eind jaren 60 plaatsmaken voor nieuwbouwwijken. De gemeenten waren maar wat blij dat de pandjes een mooie bestemming bij ons kregen. Heel voorzichtig zijn ze over water en land vervoerd naar het museum.”

Aan alles hebben we gedacht

Wat maakt volgens deze trotse directeur een bezoek aan dit buitenmuseum zo bijzonder? “Alles klopt hier. Niet alleen hebben we de pandjes hier neergezet, maar je loopt hier echt door een Zuiderzeestadje. Met aan weerskanten van de kronkelpaadjes de huisjes en authentieke beplanting, straatstenen en elektriciteitspalen en meer. Aan alles hebben we gedacht. Ook heel belangrijk; we vertellen het verhaal van de vroegere bewoners. Want, ze zien er wel zo leuk knus uit, maar weet dat er vaak grote armoede heerste. In die tijd was het bijvoorbeeld heel normaal dat kinderen hun bed moesten delen.”

Brug naar het heden

Om de bezoeker helemaal terug te werpen in de tijd, worden er op twintig verschillende plekken in het museum oude ambachten uitgeoefend. Stephan: “Denk aan een mandenmaker, zeilmaker, touwslagerij of visnetmaker. Overal staan medewerkers en vrijwilligers die je over de oude ambachten iets uit willen leggen. En loop vooral ook even de kaasmakerij, het postkantoor, schooltje of apotheek binnen.”

Wat Stephan ook belangrijk vindt om te vertellen is dat het Zuiderzeemuseum niet alleen teruggaat in de tijd, maar ook een brug slaat naar het heden. “Elk jaar hebben we een jaarthema. Dit jaar is dat ‘Kinderen’ en laten we zien hoe kinderen vroeger leefden ten opzichte van nu. Volgend jaar, ons jubileumjaar, is het thema ‘Feest’ en belichten we de West-Friese kermis en Koninginnedag op Marken. In 2024 is het thema ‘Duurzaamheid’. Welke lessen kunnen we op dat gebied van onze voorouders leren? Bij elk thema betrekken we maatschappelijke partners; denk aan stichting Opkikker, Stichting Alzheimer en Philadelphia . Die laatste partij zorgt ervoor dat mensen met een beperking zinvol en leuk werk kunnen doen. Op dit moment hebben we dertien medewerkers van Philadelphia in het museum. Blije medewerkers kan ik wel zeggen. Zo werkt John bij de touwslagerij. John vertelde ons dat elke dag dat hij hier werkt een mooie dag is. Zijn werk geeft hem meer plezier in het leven.”

Univé Noord-Holland

Het Zuiderzeemuseum is klant bij Univé Noord-Holland. “Univé zit in deze hele regio dus je komt elkaar hier sowieso wel tegen”, lacht Stephan. “Waarom we klant zijn? Univé en het Zuiderzeemuseum hebben hetzelfde DNA: we hanteren beiden de menselijke maat. Bij ons proberen we steeds de mens centraal te stellen in ons handelen. Bij een coöperatie als Univé zie je hetzelfde vertrekpunt. Univé doet als verzekeraar zonder winstoogmerk veel voor de maatschappij, waaronder financiële donaties aan verenigingen en stichtingen. Eigenlijk zijn wij elkaars ideale partner”, sluit Stephan af.

Als ondernemer zijn je wensen, doelen en situatie altijd in beweging. Ditzelfde geldt voor wet- en regelgeving. Daarom is het belangrijk om je verzekeringen up-to-date te houden zodat ze passen bij jouw persoonlijke én zakelijke situatie.

Maar wij weten ook dat het vinden van de tijd om je verzekeringen weer eens door te nemen, er vaak bij in schiet. Daarom staan wij voor je klaar.

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

Wat kun je van ons verwachten?
Onze adviseurs helpen je graag, en belangrijker nog: zij denken met je mee. Tijdens de gratis Bedrijfsverzekeringscheck bekijken ze of je nog goed verzekerd bent, of je niet oververzekerd bent en of jouw verzekeringen nog passen bij je situatie. Hiermee voorkom je dat je betaalt voor risico’s die wellicht nu niet van toepassing zijn. 

Laatste blogs

CharlieMary: ‘Ons merk is ons communicatiemiddel’

Charlotte van Waes en Marieke Vinck zijn de drijvende krachten achter het merk CharlieMary. Met liefde en zorg hebben zij een betekenisvol merk gecreëerd, waarbij elk kledingstuk een uniek verhaal vertelt. Met hun circulaire modecollectie laten zij respect voor het milieu en de ambacht centraal staan. Wat zijn wij trots dat wij deze ondernemers en hun prachtige visie op duurzame mode mogen ondersteunen.

‘Univé biedt meer dan alleen het uitkeren van een bepaald bedrag’

Lichamelijke of psychische klachten kunnen ervoor zorgen dat je arbeidsongeschikt raakt. En wanneer dit een ondernemer overkomt helpt Dorothee ze graag. Maar voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Dus in samenspraak met ondernemers kijkt ze ook graag naar preventie. Wat past bij de ondernemer en wat heeft hij/zij nodig om arbeidsongeschiktheid te voorkomen?

Sluit de eindleeftijd van je AOV nog aan bij je huidige situatie?

Wil jij eerder stoppen met werken dan verwacht? Of wil je juist net wat langer verzekerd zijn omdat je nog wat langer door wilt werken? Dan kan het zijn dat de eindleeftijd van je AOV niet meer aansluit bij je nieuwe plannen. In deze blog vertellen we je waarom het aanpassen van de eindleeftijd van je AOV belangrijk kan zijn én welke mogelijkheden er voor ondernemers zijn die hun bestaande AOV willen wijzigen.

AOV adviseur aan het woord: Mirelle Koning

Met veel plezier werkt Mirelle Koning al 15 jaar bij Univé Noord-Holland. Ze praat vol passie over haar functie. “Het houden van klantgesprekken, dat vind ik het leukst. Daarbij leg ik graag, zonder vakjargon te gebruiken, uit wat een AOV inhoudt.”

Adviseur aan het woord: Erik Kruijer

Ontmoet Erik Kruijer, een nuchtere Noord-Hollander en Buitendienstadviseur mkb bij Univé Noord-Holland. Al 10 jaar adviseert Erik mkb-ondernemers over verzekeringen en risicobeheer. Van dynamische Amsterdamse bedrijven tot het belang van cyberbeveiliging, Erik is er om zijn klanten bij te staan. Benieuwd naar zijn no-nonsense aanpak? Lees verder en ontdek zijn verhalen en advies.