‘Bereid bewaarseizoen agrarische producten goed voor’

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Univé

Het najaar breekt aan, en daarmee de oogsttijd. Veel akkerbouwers nemen hun bewaring weer in gebruik na een aantal maanden leegstand. Hotze Veenstra, agrarisch adviseur bij Univé Noord-Holland, adviseert ondernemers om apparatuur goed te controleren. ‘Zo voorkom je schade aan het product, maar ook voor brandpreventie is het belangrijk.’

‘Een goede bewaring is natuurlijk heel belangrijk. Aardappelen, uien en wortelen liggen soms maandenlang opgeslagen en als akkerbouwer wil je dan ook dat het zo snel mogelijk droogt’, weet Veenstra. ‘Dat brengt risico’s met zich mee. In de eerste plaats het risico dat de klimaatsystemen niet optimaal werken, maar ook brand kan een reëel gevaar zijn.’

Brandgevaar

Ondernemers die hun producten in kuubskisten bewaren, werken vaak met een droogwand. Bij producten die los worden gestort is dat meestal niet zo, dan worden er vaak heteluchtkanonnen of heaters ingezet. ‘Dat brengt natuurlijk brandgevaar met zich mee’, waarschuwt Veenstra. ‘Ik raad ondernemers altijd aan om de apparaten vóór het seizoen een onderhoudsbeurt te geven. Check ook of alles goed is aangesloten, de slangenklemmen bijvoorbeeld, en blijf bij het eerste gebruik even in de buurt.’ De systemen hebben vaak langere tijd stilgestaan en juist de opstart is dan ook een risico.

Tijdige keuring

Met het oog op brandpreventie wijst Veenstra ook op het belang van een tijdige elektrakeuring. ‘Eens in de 5 jaar is een keuring verplicht. Dat geldt eigenlijk voor alle elektrische installaties, ook voor bijvoorbeeld zonnepanelen.’ Veenstra raadt daarbij meestal aan om ook een thermografisch onderzoek te laten uitvoeren. Dat brengt mogelijke zwakke plekken of overbelasting in de bedrading in beeld. ‘Zeker bij agrarische bedrijven, met behoorlijk zware installaties en vaak een stoffige omgeving, is dat verstandig.’ In het kader van de brandpreventie is, tot slot, de jaarlijkse keuring van de blusmiddelen, een vanzelfsprekend maar essentieel onderdeel.

Kwaliteit behouden

Veenstra wijst er echter op dat brandgevaar niet het enige risico is. ‘Het doel van een goede bewaring is om het agrarisch product droog te bewaren en de kwaliteit te behouden. Je wilt absoluut niet dat het product bederft en je daardoor inkomen misloopt.’ Om te voorkomen dat koelinstallaties of klimaatsystemen uitvallen, kunnen ondernemers kiezen voor overspanningsbeveiliging en inductiebeveiliging. ‘Zorg ook voor een goed onderhoudscontract, zodat je bij storing zeker wordt geholpen, en denk er aan om goede afspraken te maken bij externe opslag. Je kunt het zelf allemaal voor elkaar hebben, maar je bent ook afhankelijk van de verhuurder.’

Goede voorbereiding

Samenvattend kan een goede voorbereiding op het bewaarseizoen een hoop kosten en ellende voorkomen. ‘Je zit natuurlijk nooit te wachten op storingen, laat staan op brand, maar zeker niet als je product in de schuur ligt. Een goede voorbereiding is in dit geval meer dan het halve werk.’

Als agrarisch ondernemer zijn je wensen, doelen en situatie altijd in beweging. Ditzelfde geldt voor wet- en regelgeving. Daarom is het belangrijk om je verzekeringen up-to-date te houden zodat ze passen bij jouw persoonlijke én zakelijke situatie.

Maar wij weten ook dat het vinden van de tijd om je verzekeringen weer eens door te nemen, er vaak bij in schiet. Daarom staan wij voor je klaar.

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

Wat kun je van ons verwachten?
Onze adviseurs helpen je graag, en belangrijker nog: zij denken met je mee. Tijdens de gratis Bedrijfsverzekeringscheck bekijken ze of je nog goed verzekerd bent, of je niet oververzekerd bent en of jouw verzekeringen nog passen bij je situatie. Hiermee voorkom je dat je betaalt voor risico’s die wellicht nu niet van toepassing zijn. 

Laatste blogs

Aansprakelijkheid is niet 100% te verzekeren

Als ondernemer koop je goederen en diensten in en lever je die ook zelf. Daarvoor heb je overeenkomsten afgesloten met leveranciers en afnemers. In de algemene voorwaarden die deel uit kunnen maken van zo’n overeenkomst, is vaak een beperking van de aansprakelijkheid opgenomen. Waarom is dat? En waarom zou je zelf de aansprakelijkheid beperken?

‘Univé Noord-Holland heeft vanaf dag één gezegd dat we het gingen redden’

15.000 vierkante meter in vuur en vlam. Het overkwam Jan Langedijk Bloembollen BV, een exportbedrijf gespecialiseerd in bloembollen. Maar ondanks deze enorme tegenslag wisten de broers Peter en Arjan, samen met hun vader Jan, het bedrijf weer op te bouwen. Vandaag de dag is het West-Friese familiebedrijf nog steeds een gezonde onderneming met een veelbelovende toekomst.

‘Met vervroegd pensioen? Welnee, mijn werk is veel te leuk’

“Met vervroegd pensioen? Welnee, mijn werk is veel te leuk!” Met meer dan 25 jaar ervaring geniet de 63-jarige professional nog steeds van zijn werk. Van het adviseren van agrariërs tot het ontzorgen van mkb’ers. Jan houdt van de diversiteit en het persoonlijke contact. Of het nu om een melkveehouderij of een PVC-vloerenondernemer gaat, Jan staat altijd klaar om te adviseren en te ontzorgen.

Hoe zit het ook alweer met de verplichte elektrakeuringen?

Een regelmatige keuring van de elektra op het boerenbedrijf is een voorwaarde om je tegen brand te verzekeren. Maar er zijn meerdere keuringen. Waarin verschillen ze en welke is van toepassing voor jouw bedrijf? En hoe regel je dat de keuringen op tijd plaatsvinden?

CharlieMary: ‘Ons merk is ons communicatiemiddel’

Charlotte van Waes en Marieke Vinck zijn de drijvende krachten achter het merk CharlieMary. Met liefde en zorg hebben zij een betekenisvol merk gecreëerd, waarbij elk kledingstuk een uniek verhaal vertelt. Met hun circulaire modecollectie laten zij respect voor het milieu en de ambacht centraal staan. Wat zijn wij trots dat wij deze ondernemers en hun prachtige visie op duurzame mode mogen ondersteunen.