‘Met de lotgenotenavonden helpen we onszelf én andere ouders’

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Caroline Vlietstra

Stichting Nooit Voorbij

Mirjam Louwen-van Bekkum is initiatiefnemer en oprichter van de Stichting Nooit Voorbij. Een stichting die ouders, broers en zusjes helpt bij de verwerking van het verlies van een overleden kind. “We bestaan pas twee jaar, maar groeien niet een beetje gestaag, maar verticaal omhoog.”

Het idee voor Stichting Nooit Voorbij begon na een ongelooflijke trieste periode. Vier jaar geleden verloren Mirjam en haar man hun vier maanden oude zoontje Florian. Florian werd 24 augustus 2018 geboren, samen met zijn zusje Celeste. Florian bleek, naast het Syndroom van Down, een hartafwijking en de ziekte van Hirschsprung te hebben. Mirjam blikt terug: “Het was een hele heftige tijd. Florian had veel zorg nodig en we gingen ziekenhuis in, ziekenhuis uit. In die tijd hield ik een blog over Florian bij. Toen ons zoontje plotseling overleed, voelde ik enorm de behoefte een boek over deze periode te schrijven. Het werd niet alleen een klein monumentje voor Florian, het schrijven werkte ook helend, therapeutisch. Ik had het geluk dat er een uitgever was die mijn boek wilde publiceren. Dat gunde ik andere ouders ook.”

Starend naar het plafond

Twee jaar na het overlijden van Florian wordt Mirjam aan haar rug geopereerd. Na de ingreep moet ze negen maanden plat. “Ik had twee jaar eerder, tijdens de zwangerschap van de tweeling, mijn rug gebroken”, vertelt Mirjam. “Door alles wat er daarna gebeurde, kreeg ik twee jaar later pas een nieuwe wervel. Tijdens het plat liggen en naar het plafond staren, kwam ik op een idee. Ik wilde andere ouders die ook een kind hadden verloren, helpen met het uitgeven van een boek met hun verhaal erin. Stichting Nooit Voorbij is dus primair een uitgeverij, maar we werden al snel meer. Mede dankzij de hulp van onze vrijwilligers, is er een webshop gekomen en organiseren we jongerenkampen, rouwevenementen en lotgenotenavonden. Inmiddels zijn we drie boeken vol verhalen van ouders verder en kunnen ook tieners hun verhaal vereeuwigen. En de ideeën blijven maar komen. Zo komt er in 2023 een album uit, gemaakt door jongeren in samenwerking met Bastiaan Ragas.”

Verhalen vereeuwigd

Zoals Mirjam terecht grapt: stichting Nooit Voorbij is in die twee jaar niet een beetje gestaag gegroeid, maar ging verticaal omhoog. Het is inmiddels een CBF Erkend Goed Doel, waar 74 vrijwilligers en 10 zzp’ers in de vorm van psychologen en therapeuten werken. Deze vrijwilligers hebben verschillende taken, waaronder het helpen van ouders en tieners bij het op papier zetten van hun verhaal. Mirjam: “De ouders worden begeleid door onder andere rouwpsychologen, voor de tieners staan kinderpsychologen en therapeuten klaar. Met de geschreven verhalen en het boekje houden we de herinneringen levend.”

Gemaakt met liefde, voor ouders, door ouders

Buiten de boeken organiseert Mirjam ook de lotgenotenavonden/knutselavonden. Deze worden op drie verschillende vestigingen gehouden: Haarlem, Lijnden en Valkenswaard. “Tijdens deze avonden zijn we creatief bezig en delen onze verhalen. Elke maandagavond komen de ouders bij elkaar, eens per maand de broers en zusjes. Met elkaar maken we spullen voor de webshop en stellen pakketjes samen. Deze pakketten, gevuld met lieve, mooie dingetjes, worden dus gemaakt voor ouders, door ouders. Ze gaan, met een begeleidende brief van een moeder, naar begrafenisondernemers. Zij zorgen ervoor dat ouders die net hun kind verloren hebben, deze pakketjes krijgen.”

Knutselspullen van Stichting Univé Noord-Holland Ledenfonds

Voor al dat creatieve werk heeft Mirjam een hoop spullen nodig. “We zijn afhankelijk van fondsen en donaties en kunnen alle hulp gebruiken. Ik ben verzekerd bij Univé en ging eens kijken of zij ook een fonds hadden. Zo kwam ik bij het Univé Ledenfonds terecht. Om in aanmerking te komen voor een donatie, moest ik een aanvraagformulier invullen. Op hoop van zegen dacht ik. En wat denk je? Het Ledenfonds schenkt ons genoeg geld om twee jaar lang knutselmaterialen te kunnen bekostigen. Met dat knutselen zijn niet alleen onze 74 vrijwilligers geholpen, maar ook de ouders die net hun kind hebben verloren en het pakketje ontvangen. En zo”, sluit Mirjam af, “is de cirkel weer rond.”

In 2014 is Stichting Univé Noord-Holland Ledenfonds opgericht. Het Ledenfonds doet donaties aan lokale maatschappelijke initiatieven die gericht zijn op verbetering van (het gevoel van) veiligheid, leefbaarheid, sociale cohesie, zelfredzaamheid en/of de gezondheid.

Kent u een geschikt project?

Kent u een project of initiatief dat in aanmerking komt voor een donatie vanuit het Ledenfonds? Dien dan een aanvraag in!

Laatste blogs

Andijkers redden dorpscafé

In het hart van Andijk stond café 't Ankertje op het punt te verdwijnen, maar dankzij de vastberadenheid van veertien lokale ondernemers en bewoners blijft dit historische café bruisen! Voormalig ondernemer Peter Manshanden leidde het initiatief. "Dit café, waar al 125 jaar lief en leed wordt gedeeld, mocht niet verloren gaan," zegt Peter. Wat volgde was een bijzondere samenwerking tussen veertien ondernemers en dorpsgenoten. Lees dit inspirerende verhaal van lokale ondernemers die samenkwamen om dé ontmoetingsplek van hun dorp te behouden.

Aansprakelijkheid is niet 100% te verzekeren

Als ondernemer koop je goederen en diensten in en lever je die ook zelf. Daarvoor heb je overeenkomsten afgesloten met leveranciers en afnemers. In de algemene voorwaarden die deel uit kunnen maken van zo’n overeenkomst, is vaak een beperking van de aansprakelijkheid opgenomen. Waarom is dat? En waarom zou je zelf de aansprakelijkheid beperken?

‘Univé Noord-Holland heeft vanaf dag één gezegd dat we het gingen redden’

15.000 vierkante meter in vuur en vlam. Het overkwam Jan Langedijk Bloembollen BV, een exportbedrijf gespecialiseerd in bloembollen. Maar ondanks deze enorme tegenslag wisten de broers Peter en Arjan, samen met hun vader Jan, het bedrijf weer op te bouwen. Vandaag de dag is het West-Friese familiebedrijf nog steeds een gezonde onderneming met een veelbelovende toekomst.

‘Met vervroegd pensioen? Welnee, mijn werk is veel te leuk’

“Met vervroegd pensioen? Welnee, mijn werk is veel te leuk!” Met meer dan 25 jaar ervaring geniet de 63-jarige professional nog steeds van zijn werk. Van het adviseren van agrariërs tot het ontzorgen van mkb’ers. Jan houdt van de diversiteit en het persoonlijke contact. Of het nu om een melkveehouderij of een PVC-vloerenondernemer gaat, Jan staat altijd klaar om te adviseren en te ontzorgen.

Hoe zit het ook alweer met de verplichte elektrakeuringen?

Een regelmatige keuring van de elektra op het boerenbedrijf is een voorwaarde om je tegen brand te verzekeren. Maar er zijn meerdere keuringen. Waarin verschillen ze en welke is van toepassing voor jouw bedrijf? En hoe regel je dat de keuringen op tijd plaatsvinden?