| 24 maart 2022

Door de pilot Duurhuur toch een huis kopen?

Huurders die in staat zijn om maandelijks een hoge huur te betalen, kunnen mogelijk beter een huis kopen. Toch lukt dit vaak niet door strenge hypotheeknormen. Door de pilot Duurhuur, gestart in 2022, is het voor ervaren huurders met een hoge huur mogelijk om toch te kopen. Wat houdt de pilot Duurhuur in?

Potentiële kopers van huizen die het niet lukt om de benodigde hypotheek af te sluiten, moeten wel kiezen voor het huren van een huis. De groep die niet voor een sociale huurwoning in aanmerking komt of last heeft van lange wachtlijsten voor sociale huur, moet wel kiezen voor een huurwoning in de vrije sector. Het tekort aan woonruimte heeft ook invloed op de huurprijzen in deze sector. Huurders krijgen steeds hogere huren te betalen. Huurders die bewezen hebben dat ze een hoge huur iedere maand kunnen betalen, krijgen in de pilot Duurhuur mogelijk toch de kans om te kopen.

Wat houdt de pilot Duurhuur in?

Er zijn ongeveer 574.000 duurhuurders in Nederland. Van deze huurders betaalt 61% meer dan 33% van hun netto-inkomen aan huur. Door het kopen kunnen ze de maandlasten vaak verlagen. Als deze duurhuurders niet in aanmerking komen voor een hypotheek met lagere of vergelijkbare maandlasten, kunnen ze meedoen aan de pilot. Het is een initiatief van een aantal geldverstrekkers en Vereniging Eigen Huis en NHG. De deelnemers aan het project krijgen een maatoplossing om op deze manier toch te kunnen kopen. Uiteraard moet het kopen financieel wel verantwoord zijn.

Wat zijn de voorwaarden om mee te doen aan Duurhuur?

Je moet aantonen dat je al minimaal drie jaar een hoge huur betaalt. Deze lasten betaal je met je maandelijkse inkomsten, zonder dat het bijvoorbeeld ten koste gaat van je spaargeld. Ook mag je geen schulden hebben opgebouwd door de hoge huur. Je moet een stabiel inkomen hebben en er wordt gekeken of je huur niet voor achterstanden heeft gezorgd. De pilot duurt een aantal jaren of tot er 1.000 hypotheken zijn verstrekt.

Een dure hypotheeklast is niet hetzelfde als een hoge huur

Er is een belangrijk verschil tussen de maandlasten van een huurwoning en van een koopwoning. Bij een daling van je inkomen, kun je een te dure huurwoning opzeggen. Met een koopwoning moet je het huis verkopen als de maandlasten te hoog zijn. Door dalende huizenprijzen kan er een probleem ontstaan. Zodra de hypotheekschuld hoger is dan de verkoopwaarde, kun je het huis niet meer verkopen zonder er een schuld aan over te houden. Zorg dus wel voor een goed onderbouwd advies van de hypotheekadviseur van Univé, voordat je aan de pilot mee gaat doen.

Hoe kun je meedoen aan de pilot Duurhuur?

Onze hypotheekadviseurs kunnen jou daarbij helpen. Je kunt namelijk bij ons terecht voor onafhankelijk hypotheekadvies en het project loopt via de onafhankelijke adviseurs. Onze hypotheekadviseurs kunnen in het gratis oriëntatiegesprek al beoordelen of je voor de pilot in aanmerking komt. Daarnaast helpen we jou ook aan de beste hypotheek tegen de laagst mogelijke hypotheekrente.

Hoe financier je een nieuwbouwwoning en wat zijn de kosten?

Zelf een woning laten bouwen heeft grote voordelen. Je hebt zelf invloed op de indeling en soms ook op de vormgeving van de woning. Zo zorg je voor de meest ideale woning. Hoe financier je een nieuwbouwwoning en waar moet je rekening mee houden?

Blog: einde rentevast periode in zicht

Bereikt jouw hypotheek de komende maanden de einddatum van je rentevast periode? Je hoeft in principe niets te doen, want je bank stuurt je op tijd een voorstel. Toch kun je beter wel alvast in actie komen. Het einde van de rentevast periode biedt namelijk ook kansen.
Wkb

Hypotheekadvies: je woning verbouwen en verduurzamen

Mensen kiezen er steeds vaker voor om hun eigen woning een grondige opknapbeurt te geven en ook meteen energiezuiniger te maken’ aldus Erkend Hypotheekadviseur en Financieel Planner Menno Ligthart. Door de hoge energieprijzen is het duurzamer maken van je huis zeer interessant geworden. Door de overwaarde op je woning is het mogelijk om hiervoor een tweede hypotheek af te sluiten.

Je kind helpen met je overwaarde in je huis

Door de sterke stijging van de huizenprijzen is er een groot verschil in mogelijkheden om te kopen tussen huizenbezitters en starters op de huizenmarkt. De overwaarde van je eigen woning kun je deels inzetten om je kind te helpen. In 2024 kun je eenmalig of jaarlijks je kind een bedrag schenken.

Een hypotheek regelen als ondernemer (zzp’er)

Ondernemers, waaronder zzp’ers, hebben vaak een flexibel inkomen. Daarom stellen geldgevers aanvullende eisen bij het aanvragen van een hypotheek. Maar laat je je hier niet door weerhouden. Ook aan ondernemers willen banken graag hypotheken verstrekken.

Uit welke hypotheekvormen kun je kiezen?

Een hypotheekvorm kiezen kan alleen als je weet wat de keuzes zijn. Opties genoeg, maar welke hypotheekvorm past goed bij jou? Wij leggen je haarfijn uit wat de populairste vormen inhouden en wat de voor- en de nadelen ervan zijn.

Hypotheek overnemen na scheiding

Als je gaat scheiden, wil je misschien wel weten of je de hypotheek kunt overnemen. Of dit ook haalbaar is, hangt af van je financiële situatie. In deze blog lees je hoe je erachter komt of het volledig overnemen van de hypotheek realistisch is en of het uitkopen van je toekomstige ex-partner een haalbaar scenario is.

Blog: hypotheek voor de verhuur van je woning

Een tweede huis kopen voor de verhuur kan interessant zijn. Er gelden wel andere regels voor het financieren van een tweede woning. Je moet bijvoorbeeld een deel van de koopsom met eigen geld financieren. En de betaalde hypotheekrente is niet aftrekbaar. De overwaarde in het tweede huis wordt ook als vermogen gezien. Het kopen van een huis voor de verhuur zorgt voor andere risico’s en vraagt om andere financiële oplossingen.

Meer lenen voor energiezuiniger wonen

Door de hoge energieprijzen is het duurzamer maken van je huis zeer interessant geworden. Je verdient je investering namelijk sneller weer terug. Als je het geld ervoor even niet hebt liggen, kun je een extra hypotheek op je huis nemen of bijvoorbeeld een lening bij de gemeente aanvragen. De truc is meer op energie te besparen dan je aan extra hypotheeklasten betaalt.

Een hypotheek afsluiten dankzij de seniorenregeling

Voor huizenkopers vanaf ongeveer 57 jaar is het lastiger om een hypotheek af te sluiten. Dat komt doordat geldverstrekkers in dat geval ook het pensioeninkomen mee moeten rekenen bij het berekenen van de maximale hypotheek op basis van het inkomen. Dankzij de seniorenregeling zijn er ruime mogelijkheden voor senioren die hun huidige koopwoning inruilen voor een goedkopere woning (doorstromers).

Wat gebeurt er met je hypotheek als je overlijdt?

Vroeger was het verplicht om bij je hypotheek een overlijdensrisicoverzekering te sluiten. Tegenwoordig is deze verplichting er niet meer en zie je dat een ORV minder wordt gesloten. Daarom is het belangrijk om goed in kaart te brengen wat er gebeurt bij overlijden.

Ontbindende voorwaarden achterwege laten?

Als je een huis koopt, is het verstandig om na te denken over ontbindende voorwaarden. De ontbindende voorwaarden vormen een belangrijk onderdeel van het bod op een huis. Ze geven je de mogelijkheid om de koop kosteloos te annuleren. Dit is van groot belang als je nog niet weet of je de hypotheek rond kunt krijgen. 

Hypotheekrenteaftrek: hoe zit het nou precies?

Om het aantrekkelijk te maken om een huis te kopen, mag je in Nederland jaarlijks het bedrag dat je aan hypotheekrente betaalt, aftrekken van de belasting. De wetten rondom de hypotheekrenteaftrek zijn de laatste 20 jaar vaak gewijzigd. Hierdoor wordt het steeds lastiger te bepalen hoeveel belastingvoordeel je ontvangt gedurende de looptijd van je hypotheek.

Toch een hypotheek voor flexwerkers

Steeds meer mensen hebben een flexibele arbeidsovereenkomst via een uitzendbureau. Wilt u als flexwerker een huis kopen, dan maakt het ontbreken van een vast contract het lastig om een hypotheek te krijgen.

Meer lenen voor energiezuiniger wonen

Wilt u uw woning ook energiezuiniger maken? Bijvoorbeeld door een HR- ketel aan te schaffen of zonnepanelen te plaatsen? U kunt dan gebruik maken van het Energiebespaarbudget.